CHATEAUBRIAND (Glavno jelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

450 g pisanice
pola žlice senfa
50 g ulja
100 g maslaca
2 rajčice
400 g krumpira
1 ploška kruha
100 g kompota od bresaka i kruške
8 velikih kuhanih šparoga
200 g kuhanih prokulica
sol
papar

Upute za pripremanje:

Meso istući batom za meso. Posoliti, popapriti i premazati senfom. Pržiti pisanicu u tavi na dobro zagrijanom ulju i to 10 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane. Treba ostati polukrvava. U međuvremenu oprati rajčice, posoliti i popapriti, pa ih staviti u mali lim premazan maslacem i peći ih u zagrijanoj pećnici 20 minuta. Očišćen krumpir narezati na tanke ploške i čuvati u hladnoj vodi do upotrebe. Prije prženja osušiti ga ubrusom i pržiti u zagrijanom ulju dok ne porumeni. Prženi krumpir ocijediti i posoliti. S ploške kruha debele 2-3 cm i duge 15 cm odstraniti koru, pa je ispržiti na maslacu s obje strane tako da porumeni. Izvaditi pisanicu iz tave i razrezati je poprijeko na 4 jednaka dijela. Meso staviti na isprženi kruh, a onda obložiti kuhanim vrhovima šparoga, pečenim rajčicama i kuhanim, te na maslacu pirjanim prokulicama i prženim krumpirom. Šparoge preliti s 20 g rastopljenog maslaca. Sa strane, na list zelene salate, staviti voće iz kompota.