PUNJENA ENDIVIJA (Prilog)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

4 mlade glavice endivije
3 režnja češnjaka
1 dl maslinova ulja
60 g mrvica
1 žlica kapara
1 žlica sjeckanog peršina
10 crnih maslina
sol
papar

Upute za pripremanje:

Glavice endivije dobro oprati i prokuhati u osoljenoj vodi nekoliko minuta. Izvaditi ih i dobro ocijediti. Peršin nasjeckati, maslinama izvaditi koštice i također ih nasjeckati. U tavi zagrijati ulje pa na njemu sa žlicom vode propirjati zgnječeni češnjak. Češnjak izvaditi, a u isto ulje usuti polovicu mrvica, kapare, peršin i masline. Posoliti i popapriti pa kratko pirjati, a onda maknuti s vatre. Glavice endivije pažljivo rastvoriti i puniti tom smjesom. Sklopiti ponovo listove u glavice koliko je to moguće, ali ne jako stisnuti. Složiti ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu, posuti preostalim mrvicama i zaliti preostalim uljem. Pokriti posudu aluminijskom folijom i staviti jelo u zagrijanu pećnicu pola sata da se zapeče na umjerenoj temperaturi. Posljednjih 10 minuta skinuti foliju da se endivija zapeče.