POLJIČKI SOPARNIK (Međujelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

Za tijesto: pšenično brašno glatko po mogućnosti dobiveno mljevenjem na vodenici; voda, sol; Za nadjev: blitva narezana na trakice (prednost starija blitva) koja se prethodnog dana ubere, opere i ostavi preko noći da se osuši, kapula (crveni luk) narezan na listiće, maslinovo ulje, sol

Upute za pripremanje:

Poljički soparnik se smatra dijelom hrvatske kulturne baštine, a nalazi se i na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture.
Priprema tradicijskog jela soparnik (poznat još kao: zeljenik, uljenak, prisnac) karakteristična je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke republike koja se prostirala na prostoru između rijeka Žrnovnice i Cetine, na jugu do mora, na sjeveru do planine Mosor. Soparnik je u prošlosti bio posno soparno - suhoparno jelo, koje se pripremalo u dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih. Pripremao se i za težake, za počastiti gosta i prijatelja, a danas ga Poljičani nude u svečanim prigodama, pa je soparnik, zeljenik postao znak i simbol stare Poljičke republike. Ovako se priprema soparnik (zeljenik) po tradicionalnom receptu iz Gornjih Poljica, koji se predajom prenosi u obitelji Ćurlin od 17. stoljeća.

Tijesto se zamijesi i pokrije krpom i ostavi da odleži jedan do dva sata. Potom se ovisno o veličini sinaija naprave kugle od tijesta koje se lazanjurom razvuku na debljinu oko 1 mm. Za jedan soparnik potrebno je napraviti dvije kore od tijesta.
Za nadjev, izmiješanu narezanu blitvu i kapulu nježno začinimo maslinovim uljem i posolimo. Ovako dobiveni nadjev rasporedimo na jednu koru od tijesta debljina oko 1 cm. Prekrijemo drugom korom i rubove uvrnemo.
Soparik se peče na ognjištu oko 15 minuta čija temperatura mora biti oko 180 °C, zasut s vrućim pepelom i sitnim žarom. Nakon što se soparnik izvadi s ognjišta, očisti se od pepela natrlja se sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem te se reže na fete oblika romboida.
Može se konzumirati topao i hladan. Najbolji je netom izvađen s ognjišta.