NOVALJSKI BRODET S PALENTOM (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe):
1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režnja češnjaka
2 dl vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi

Upute za pripremanje:

Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne.
Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovom ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brudet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese. Gotov brodet pospemo sa sjeckanim peršinom i kao prilog poslužimo palentu.