MARINIRANI INĆUNI (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

500 g inćuna
korica od polovice limuna
2–3 režnja češnjaka
mrkva
crveni luk
celer
peršin
papar u zrnu
maslinovo ulje
2 čaše octa
čaša bijale vina

Upute za pripremanje:

Izribajte limunovu koru. Dobro operite i ocijedite peršin. Operite, očistite i sitno narežite mrkvu, crveni luk i celer.
Operite inćune pod mlazom tekuće vode, odstranite glave i kosti te ih rastvorite poput knjige. Složite polovinu inćuna u posudu viših rubova i odgovarajućih dimenzija. Na inćune stavite sjeckani limun, mrkvu, crveni luk i celer te malo posolite. Začinite s nekoliko kapi ulja pa složite drugi red inćuna koji ponovno prekrijte narezanim povrćem. Dodajte cijele režnje češnjaka, papar u zrnu (bolje je ako je višebojni), sitno sjeckani peršin te prelijte s 2 čaše octa i jednom čašom bijelog vina.
Upamtite da inćuni moraju biti preliveni tekućinom te po tome odredite količinu sastojaka koji bi trebali biti u razmjeru dva prema jedan. Povećate li u znatnijoj mjeri količinu tekućine, onda dodajte više vina negoli octa da jelo ne postane prekiselo.
Marinirajte barem tri - četiri sata na svježem mjestu (možete staviti i u hladnjak, ali nikada u zamrzivač!).
Prije serviranja izvadite inćune iz posude, pažljivo ih ocijedite i složite na tanjur.
Procijedite tekućinu od mariniranja i upotrijebite gusti dio za ukras (osim bijelog luka i papra u zrnu), začinite s nekoliko kapi ulja.