KUHANA JANJETINA SA SALSOM OD RAJČICE (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

2 kg mlade janjetine od vrata ili plećke
100 g mrkve
2 glavice luka
1 vezica celera
pola vezice peršina
1 list lovora
pola žlice koncentrata od rajčica
1,5 dl maslinova ulja
6 režnja češnjaka
1 kg rajčica
1 žlica šećera
pola žličice papra
sol

Upute za pripremanje:

Janjeće meso staviti u lonac, naliti hladnu vodu, dodati očišćenu i narezanu mrkvu, listiće peršina i celera, lovor, očišćene cijele glavice luka i koncentrat od rajčice. Posoliti. Kuhati na tihoj vatri oko 1 sat. U međuvremenu preliti rajčice ključalom vodom i ostaviti ih u vodi 1 minutu, a zatim izvaditi, oljuštiti i sitno narezati. Na ulju popržiti sitno sjeckani češnjak, pa kad počne žutjeti dodati narezane rajčice. Posoliti, popapriti i posuti šećerom. Pirjati na tihoj vatri 1 sat uz povremeno miješanje. Kad je janjetina mekana izvaditi je, narezati i složiti na tanjur. Poslužiti sa slanim krumpirom i pripremljenim umakom od rajčica. Juhu procijediti, dodati prženi grašak (tijesto za juhu) i staviti na vatru dok se tijesto ne skuha.