KORČULANSKI CUKARONI (Desert)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1 kg brašna
8 jaja
250 g šećera
250 g maslaca
nastrugana limunova kora
nekoliko kapi ekstrakta od ruže
čašica maraskina
10 g amonijakalne soli
2-3 žlice mlijeka
kora od cimeta
šećer u prahu

Upute za pripremanje:

Na dasci se prosijati 1 kg brašna. Posebno u zdjeli izmiješati 8 žumanjaka sa 250 g šećera, 250 g maslaca, nastrugane limunove kore, par kapi ekstrakta od ruža i 1 čašicu maraskina. Usuti brašno i sve zamiješati. Razmutiti 10 g amonijakalne soli sa 2-3 žlice vrućeg mlijeka i odmah nasputi na brašno. Dodati tvrdi snijeg od 8 bjelanjaka. Tijesto se razvija i reže na komadiće duge 10-15 cm, a široke 2 prsta. Malo se dlanom pritisnuti da se prošire pa treba spojiti dva kraja. Ljepši su kad su manji. Poredati u namazanu tepsiju, udaljene jednog od drugog, jer prilično narastu i peči na umjerenoj vatri. Kod pečenja valja osobito paziti da dobiju lijepu boju. U međuvremenu skuhati koru od cimeta i malo vode i pustiti da se ohladi. Kad su cukarini pečeni, premažu se odozgo vodom od cimeta, pospu dobro sitnim šećerom u prahu i stave par časaka u peć da se šećer slijepi.