KAPETANOVI VALJUŠCI (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

400 g bijelog brašna
200 g kukuruznog brašna
150 g sira Pekorelo,
2 jaja
10 - 12 inćuna
režanj češnjaka
kadulja
bijelo suho vino
60 g maslaca

Upute za pripremanje:

Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnju kost. Miksajte ih dok ne dobijete kremastu smjesu.
Umijesite brašno i jaja te dodajte 100 g ribanog sira, polovinu kreme od inćuna i malo soli. Mijesite polako ali odlučno, stalno dodajući po nekoliko kapi vode ili juhe od povrća.
Kada tijesto postane čvrsto, napravite loptu i zamotajte je u ubrus pa pustite da odstoji sat vremena na suhom mjestu.
Premijesite tijesto u duguljasti oblik i narežite ga na komade od 1,5 cm, izvaljajte u štapiće široke jedan prst te ih narežite na komadiće od 2 - 3 cm.
Skuhajte valjuške (njoke, knedle) u puno osoljene vode. U međuvremenu rastopite maslac u kojem zažutite češnjak i listiće kadulje te polako rastopite s prstom vina ostatak kreme od inćuna. Kuhane valjuške izvadite pjenjačom čim se pojave na površini vode, dobro ocijedite i premjestite u zdjelu. Začinite ih umakom od inćuna i ostatkom sira.