Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Projekt izbora i edicije „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.


Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina i maslinovih ulja te gastronomska i enološka događanja.


Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našle su se i: Tartar od pastrve;  Arancini s dagnjama; Biseri od rajčica; Grdobina u bijelom vinu s kaparima; Brudet od sipe s domaćim makarunima; Šaran na rašljama; Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja; Sporo kuhani juneći obrazi; Gulaš od svinjskih ušica i nogica; Medaljoni od jelena prema receptu iz 16. stoljeća; Umak od tamnog piva; Krekeri  od maka; Sladoled od bučinih sjemenki i ulja…


U ovom jubilarnom 30. izdanju, u uvodnom dijelu se čitateljima se obratio Tonči Glavina, Ministar turizma i sporta koji je uz čestitke  restoranima koji su tijekom 30 godina kvalitetom doprinosili sadašnjem ugledu hrvatske gastronomije, najavio i daljnje strateško poticanje izvrsnosti i jačanje eno-gastronomske različitosti hrvatskih regija u cilju stvaranja cjelogodišnje održive turističke ponude.

Predgovor na temu Kako smo se mijenjali napisala je voditeljica projekta Karin Mimica te kroz 30 godina retrospektive, opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali Hrvatsku gastronomsku scenu. Projekt je pokrenula 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.  Stručna suradnica je Marina Selak, a tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje im se dodjeljuju 25. rujna 2025. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.


Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.