Manifestacija Dubašljanska gaštronomija: grišnomu fra Karlu u čast i ove godine donosi jedinstveno iskustvo koje spaja lokalni govor, gastronomiju i krajolik pod istim nazivnikom - dubašljanska kultura. Inspirirana pseudotekstom akademika Branka Fučića „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“ iz 1996., manifestacija u organizaciji DUBoak interpretacijskog centra maritimne baštine pretočena je u događaj koji ističe bogatstvo dubašljanske tradicije u suvremenom kontekstu.
Ovogodišnja tema posvećena je plodovima drmuna, šumskim i poljoprivrednim resursima koji su stoljećima hranili lokalnu zajednicu. Zec, broskva, žir, komorač i amul simboliziraju autentične okuse našeg kraja, koje danas reinterpretiramo kroz suvremena jela, poštujući sezonalnosti i načela održivosti.
Konceptualni okvir manifestacije oslanja se na projekt SReST – Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region, koji povezuje poljoprivredu, lokalnu proizvodnju i turizam te potiče društvenu odgovornost, očuvanje krajolika i identiteta. Načela slow food pokreta – ukusna, čista i pravedna hrana – utkana su u svaku fazu događanja: od biranja namirnica uzgojenih bez štete za okoliš, preko pravedne naknade proizvođačima, do ponovnog otkrivanja tradicionalnih namirnica koje pridonose očuvanju bioraznolikosti i revitalizaciji autohtonih sorti i pasmina.
Poseban doprinos manifestaciji daje Marin Pleše, chef čije je kulinarsko umijeće, kao i restoran Vila Rova, prepoznato i uvršteno u Michelin vodič za Hrvatsku 2025. Njegova kreativna interpretacija plodova drmuna daje manifestaciji snažan gastronomski potpis koji povezuje lokalnu tradiciju s vrhunskom suvremenom kuhinjom. Upravo zahvaljujući ovakvim suradnjama, u kojima se isprepliću istraživanja kulturnih djelatnika, umijeće vrhunskih chefova, rad lokalnih proizvođača i podrška Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice Malinske - Dubašnice, manifestacija je postala dio inicijative Kvarner – Europska regija gastronomije 2026., čime se dodatno potvrđuje njezin značaj u predstavljanju i razumijevanju Kvarnera kao regije bogatstva različitosti.
Program manifestacije
Centralno događanje održat će se u subotu, 13. rujna, kada vas tijekom cijelog dana (10-22h) očekuje sajam lokalnih krčkih proizvoda, a od 18 sati i posebno gastro putovanje u drmun, obogaćeno zvučnom kulisom Fučićevog teksta u interpretaciji Iva Šabalje. Posjetite li toga dana Malinsku, na vašim će se pijatima među ostalim naći zečetina, gljive i žir – istinski predstavnici dubašljanskog drmuna. Želite li bolje upoznati drmun i sve što on znači za lokalnu zajednicu, DUBoak interpretacijski centar maritimne baštine je u sklopu projekta SReST pripremio raznovrstan i bogat popratni program.
- Predavanje „Brsečka broskva i valorizacija“
Četvrtak, 11. rujna u 16 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska
Predavanje mag. arheol. Maria Zaccarie o valorizaciji i zaštiti brsečke broskve, jedne od najvrjednijih autohtonih povrtnica Kvarnera, u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč.
- Izložba fotografija „Bioraznolikost i agrobioraznolikost“
Četvrtak, 11. rujna u 19 sati, Kuća dubašljanske baštine, Bogovići
Otvorenje izložbe fotografija Hrvoja Kosira i polaznika radionice vizualnog pripovijedanja, koja slavi lokalnu prirodu, vrste i dijalek
- Predavanje „Žir – zaboravljeno blago: od šume do tanjura“
Petak, 12. rujna u 18 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska
Prof. dr. sc. Jasmina Lukinac Čačić i prof. dr. sc. Marko Jukić govorit će o nutritivnim vrijednostima žira, njegovom pretvaranju u brašno te kulinarskom potencijalu, uz degustaciju proizvoda.
- Panel rasprava „Od drmuna do pijata“
Subota, 13. rujna u 12 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska
Stručnjaci iz područja šumarstva, lovstva, veterine i gastronomije raspravljat će o bioraznolikosti drmuna, tradicijskom gospodarenju šumom i potencijalu divljači i šumskih plodova kao namirnica.
Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak