Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Gastronomska i turistička snaga slova “i” u Bosni i Hercegovini – Herceg Bosni
Divlji konji, hajduci, sirevi i uštipci

Ima jedno “i” u nazivu Bosne i Hercegovine, čiji je identitet prožet predivnom prirodom, bogatom poviješću i zamamnim okusima njihovih refleksija na tanjuru. U njemu se stapa hercegovački krš s bosanskim zelenilom, a mediteranska s kontinentalnom klimom.
Službeni mu je naziv Hercegbosanska županija (HBŽ), a županijska središta su Tomislavgrad, Livno i Kupres.

Od iskopina duvanjskog slona iz prapovijesnih vremena (izložene u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu), stećaka iz srednjeg vijeka, preko legendi o krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju (prema predaji oko 925.), do doba hajduka i hajdučkih trava, na tom području krša, zelenila, rijeka i jezera, samoniklo rastu mirisne i ukusne trave kojima se hrani janjad, ovce, krave... Načini pripreme hrane spajaju tradiciju i vrhunske prirodne okuse. 

S ciljem da upoznaju javnost sa svojim adutima, domaćini iz turističkih zajednica  Tomislavgrad i Livno te općine Kupres, su pod pokroviteljstvom predsjedateljice Predsjedništva BiH Lidije Bradare,  na inicijativu Dejana Jazvića, novinara i direktora FENE-e, pozvali turističke novinare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije. 

Što smo prošli (a možete i vi), pročitajte u nastavku.


Tomislavgrad – slon, stećci, kralj Tomislav i hajduci

Tomislavgrad je smješten blizu granice s Hrvatskom (prijelaz Kamensko), na prostranom Duvanjskom polju, između planinskih masiva, na oko 860 metara nadmorske visine. O najdaljoj prošlosti, pričaju materijalni tragovi duvanjskog slona iz nekih drugih klimatskih vremena, danas pohranjeni u Muzeju Tomislavgrad – produžetku Franjevačkog samostana. 

Velika vjerojatnost da je hrvatski kralj Tomislav krunisan  na Duvanjskom polju, daju mu kraljevski image destinacije koja je među izvorištima povijesti Hrvata. I toj je temi posvećen dio gradskog muzeja, a TZ organizira posvećene mu dane.
Široko Duvanjsko polje, Park prirode Blidinje, Jezero Blidinje i Buško jezero privlače mnoge ljubitelje prirode na bicikliranje, planinarenje i pješačenje tematskim stazama. 


Predivna priroda skriva u sebi i priče o hajducima, koje su inspiracija današnjoj turističkoj ponudi. Među događanjima koja su im psvećeni je i natjecanje "Dobro slaži i ostani živ". 
U Hajdučkim vrletima možete  proučiti Hajdučki statut, popiti hajdučku rakiju Srk te uživati u posebnom ambijentu i autentičnim specijalitetima kao što su delicije spemljene u saću, hrsecgovački pršut, sir i uštipci te brojna narodna jela.

Jedinstvenosti kraja, pridonosi i vinarija Knebu, čiji se vinogradi iznad Tomislavgrada prostiru na 920 - 965 metara nadmorske visine što ih svrstava među najviše pozicija za uzgoj vinove loze na svijetu. Njihova sjajna vina, okićena su i najvećim međunarodnim priznanjima za kvalitetu. knebuwinery.com . 

Na Buškom jezeru, punom fotogeničnih plaža, smješteno je Eko selo Grabovica, čiji komfor smještaja i brojnih sadržaja doprinosi kvaliteti boravka zahtjevnih suvremenih  gostiju. Lokalni proizvodi su dostupni u Duvanjskoj kući kojom upravlja Dražen Šimić.


Livno – divlji konji, kajaci i livanjski sir

Oko sat vremena vožnje od Tomislavgrada, uz granicu s Hrvatskom, smjestilo se Livno. Svi ljubitelji Livanjskog sira, mogu kroz pogled na pašnjake koji okružuju, shvatiti zašto je tako dobar. 

Upustite li se kajacima uz rijeku Sturbu, u rijeci i uz nju ćete se susretati sa ovcama, a zvučnu podlogu veslanja, čini njihovo blejanje.  

Iznad Livna, na visoravni Kruzi, slobodno živi oko 900 divljih konja, a dok se vozite prema njima, prolazite između pašnjaka sa stadima krava, koza, teladi… Ture u tu živu prirodu organiziraju lokalni vodiči i odvesti će vas terenskim vozilima na safari s konjima za 30-35 E po osobi.

Povijest proizvodnje livanjskog sira, možete proučiti u  Franjevačkom muzeju gdje mu je posvećena ravnopravna količina prostora kao i drugim brojnim antičkim i srednjevjekovnim ostavštinama. 

Ponuditi će vam ga uz hercegovački pršut i uštipke u svakom restoranu, a pripremali su nam ga i u kori od sira, s tjesteninom. Ambijent i okuse Livna  možete doživjeti u restoranu Ivina arka. 

Ljubitelji craft piva imaju još jedan razlog za dolazak u Livno – u pivnici Livljanka, proizvode i nude piva posvećena svome kraju. Među njima su i  pivo "892" posvećeno povelji Kulina bana, "Dalić", "Divlji konji" i "Crna Stina".

Kroz stari dio pitoresknog Livna, vrijedi prošetati, uživati u pogledu na različite tornjeve i kupole koje ga krase te došetati do izvora Dumna, koji je sastavni dio pješačkog ruba grada.


Kupres – planine, izvori i iskonski okusi 

Oko 40 minuta vožnje od Livna, na području Kupresa, mediteranska klima se susreće s , kontinentalnom. Temperatura je tamo osjetno manja. Kupres je okružen s 16 planina, od kojih samo planina Stožer krije u sebi čak 365 izvora pritke vode. Ljubitelji prirode iz cijelog svijeta, dolaze uživati u aktivnostima po planinama iznad Kupresa, prirodnim fenomenima – vrtačama te u ljepoti Kukavičjeg jezera. 


Na području Kupresa raste 92 vrste ljekovitih i 24 vrste endemskih biljaka koje pase oko 6000 goveda 6000 ovaca.  
Livade i planine prepune biljaka, možete okusiti u kupreškom medu, gljivama lisičarkama i smrčcima; vrhunim okusima janjadi i teladi te kupreškom siru, vrhunskog okusa. 


U lokalnim specijalitetima smo imali prilike uživati u restoranu hotela Kupres. Vodi ga obitelj Raštogorac koji s ponosom uz smještaj nude i kuprešku teletinu pod pekom,  savršenu janjetinu lešo, uštipke, razne pite i bureke među kojima je i burek kvrgo – s krupno sjeckanim komadima salmurenog mesa, karakterističan za Kupres

Kupres planira pokrenuti agro inkubator za očuvanje starih sjemena. 

U Kupresu se svake godine održava međunarodno natjecanje kosaca. 

Vizurom samog mjesta dominira crkva, u koju je smještena i glazbena škola pa gotovo svako drugo dijete uči ispod crkve svirati neki instrument. 

Računajte da će se veliki broj ljudi s kojima ćete se u Livnu susresti, odazivati na ime Ivan, prošle godine su ušli i u Gunniseovu knjigu rekorda okupivši 1000 Ivana na jednom mjestu.


Tomislavgrad, Livno i Kupres 

Sve tri lokacije koje smo obišli, bogate su i stećcima:  Tomislavgrad – Ilirsko groblje (13. st.); Livno – stećci iz 12.–16. st., 350 stećaka na lokalitetima Lipa 1, 2 i 3; Kupres – lokaliteti Otrinovci i Rvanjska vrata.

Na prilici za prikupljanje ovih iskustava zahvaljujemo: Anamariji Papić (TZ Tomislavgrad), Moniki Mihaljević (TZ Livno), Dariju Plavičiću, Josipu Čoliću i Marijanu Boro Rebrini (Kupres).

Hercegbosanska županija je 10. prostorno najveća županija u Federaciji BiH, smještena u srednjozapadnom dijelu BiH. Ovo je i jedina županija koja prelazi prirodnu granicu Hercegovine i Bosne – pa se u šali kaže da je HBŽ ono ‘i’ u imenu Bosne i Hercegovine. Sjedište županije je u Kupresu, županijske skupštine u Tomislavgradu, a vlade u Livnu. Ova godina obilježava 1100. obljetnicu Tomislavove krunidbe. Kupreška visoravan, Duvanjско i Livanjsko polje poznati su po hajducima, divljim konjima, vrhunskoj rakiji i autentičnoj gastronomiji...“ bilo je dio pozivnog pisma koje smo dobili.

Uz slovo i u Bosni i Hercegovini s početka priče, otkrili smo i uživali u puno, puno viši slova i: i povijesti, i prirodi, i tradiciji, i ljepoti, i okusima, poznanstvima s ljudima koji vole svoj kraj i tu ljubav prenose gostima.