Najveća hrvatska baza restorana i recepata

BREW MY BEAR: Splićani prikupljaju dolare za prvu pivovaru u svijetu u kojoj će se kuhati unikatna piva po želji kupaca

Birati sastojke piva kao da slažete sebi pizzu, odjevne kombinacije ili frankenštajnovu mladu, ideja je dvojice Splićana koju su razradili nakon temeljitog ispijanja uzoraka po zavičajnim pivnjacima. Brew My Beer kampanja je Romana Garbera i Jaše Vukovića, a nakon višemjesečnog istraživanja, eksperimentiranja i kuhanja zaokružili su četiri vrlo pristala stila piva i niz aroma koje se daju s njima vrhunski stopiti. Plan im je što prije osoviti pogon za proizvodnju personaliziranog piva – onog po želji kupca. No, “gori im pod bačvama” – crowdfunding kampanjom na Indiegogo.com predstavili su svoju ideju i sakupili 10.174 dolara od željenih 14.000 $. Dakle, imaju nekakvih 73 posto, a ostalo je još 12 dana da zatvore financijsku konstrukciju i hrabro krenu namirivati pivopije, njihova tankoćutna nepca i trbuhe.

“S tim dolarima kupili bi opremu za kuhanje iz SAD-a, europske fermentore, dok bi kvalitetni hmelj i ječam nabavili iz regije jer su kvalitetene sirovine i ovdje postale, itekako, dostupne. Za predstojeću proizvodnju imamo razrađena osnovna 4 stila piva, a to su stout, pale ale, california common i vienna lager koja bi po želji naručitelja oplemenjivali okusima kave, korice hrasta, chilija, pancete, limete i vanilije koje smo već izbalansirali u našim kombinacijama i dobili jako dobre recepture. Trenutno dotjerujemo okuse naranče, ananasa i korijandera, a planiramo i širiti paletu okusa po sezonama i željama kupaca. Ideja je da sam kupac odabere stil te jedan okus ili kombinaciju više njih koji će se naći u njegovoj boci. Etikete će moći odabrati iz našeg kataloga ili, pak, ih sami kreirati uz pomoć našeg dizajnera. Također, kupac može dati i ime svome pivu, a smatramo da je vrlo poželjno imati svoje osobno pivo za kojekakve prigode; momačke ili dejvojačke večeri, vjenčanja, pa, ako treba, i razvode” – poručio je Roman Garber.

Brew My Beer bila bi četvrta splitska craft pivovara uz već uhodani L.A.B. Split Craft Brewery, Nanno Brewing Co i Tap B Craft Brewery, ali, kako kažu, prva u svijetu koja radi isključivo pivo po narudžbi. Trenutno pregovaraju s nekoliko ugostiteljskih objekata koji bi željeli u ponudi imati svoje unikatno pivo, no, kako bi se to realiziralo treba namaknuti nešto manje od 4.000 dolara.

“Podržite kampanju, provucite karticu i pijte piva s okusima o kojima ste maštali, a niste ih imali gdje naručiti. Želimo biti u stalnom kontaktu s kupcima naših piva, pa, recimo, ako dovoljan broj ljudi želi da im se napravi pivo s okusom pistacija, mi ćemo prionuti na posao, eksperimentirati i doći do vrhunskog recepta i za kupce i za nas” – poručio je Garber.

Oni koji žele podržati ili financirati Brew My Beer molimo da se upute na indiegogo.

Mak Jovanović

gastrobajter