PERKELT OD PODOLCA (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

1 kg govedine (vrat, flam, lopatica)
500 g crvenog luka
2 režnja češnjaka
1 svježa crvena paprika
žlica solI
žlica papra
2 žlice slatke baranjske paprike
žličica domaće baranjske ljute paprike
1,5 l goveđeg temeljca
2 dl crnog vina
2 žlice domaće svinjske masti

Upute za pripremanje:

Nasjeckamo luk i govedinu na kockice. Otopimo u loncu svinjsku mast pa ubacimo luk i govedinu. Dodamo žlicu soli i papra te pirjamo oko sat i pol. Podlijevamo goveđim temeljcem. Kada sastojci puste sokove, dodamo sitno nasjeckanu papriku te mljevenu slatku i ljutu papriku. Dodamo vino. Pirjamo još oko 45 minuta ili dok ne postignemo željenu gustoću umaka.
Tradicionalno je perkelt gušći od paprikaša i ima kremastu teksturu. Najbolje ga je poslužiti s domaćom tjesteninom poput širokih rezanaca, kojima dodamo domaći svježi kravlji sir i prženu domaću slaninu za hrskavost.