RIMSKI NJOK SA ŠKAMPIMA I TARTUFIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

Rimski njok:
1,7 dl mlijeka
45 g griza
15 g maslaca
10 g parmezana
sol
jaja

umak:
80 g jadranskih škampa
0,5 dl bijelog vina
temeljac od škampi
maslinovo ulje od tartufa
češnjak
maslac
parmezan
svježi crni tartuf

Upute za pripremanje:

Rimski njok radimo tako da zagrijemo mlijeko i maslac. Lagano miješajući dodajemo griz dok se ne zgusne. Maknemo s vatre te dodamo jaje i kuhamo miješajući dok se smjesa ne počne odvajati od dna padele. Dodamo parmezan, promiješamo i pustimo da se ohladi te zapečemo u pećnici namazano maslacem i parmezanom.
Škampe u umaku radimo tako da ih popržimo na maslinovom ulju od tartufa, naribamo svježi tartuf, dodamo češnjak i vino te pustimo da malo kuha. Podlijemo temeljcem od škampi, pustimo da se reducira te na kraju dodamo maslac i parmezan. Pospemo listićima svježe naribanog crnog tartufa.