RAKOVA JUHA (Juha)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

1 kg (rakovica, kvarnerskih škampa i kozica)
glavica luka
2 režnja češnjaka
par listova peršina
1 mrkva
maslinovo ulje
sol
papar
malo konjaka
1 dl biljnog vrhnja

Upute za pripremanje:

Rakovice, škampe i kozice očistimo. Njihove glave (osim rakovice), kliješta i nogice istučemo (da puste sok) i stavimo u posudu s vodom. Kuhamo da dobijemo temeljac.
U drugu posudu na maslinovo ulje dodamo nasjeckani luk, češnjak i naribanu mrkvu. Lagano pirjamo.
Dodamo očišćeno meso rakovice, škampa i kozica te kratko pirjamo. Sve zalijemo prije skuhanim temeljcem. Dodamo začine i konjak te kuhamo 15-ak minuta.
Dodamo biljno vrhnje i kuhamo još minutu da zakuha.
Posipamo svježe sjeckanim peršinom i domaćim “maretti”. Poslužimo vruće.