CARSKO MESO SA ŽGANCIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

Za 6 osoba: 1 kg carskog mesa bez kosti, 40 g soli, 20 g papra, 20 g crvene mljevene
slatke paprike, 20 g češnjaka u prahu, pola vezice svježeg korijandera u listu, 500 g domaćeg kukuruznog brašna za
žgance, 5 dl mlijeka, 200 g maslaca,
1 dl suncokretovog ulja

Upute za pripremanje:

Sve začine pomiješamo te dobro natrljamo carsko meso. Ostavimo preko noći u frižideru. Stavljamo peći s kožom prema gore oko 4 sata na 120 °C uz dodatak ulja i vode. Kad je pečeno, stavimo meso u rešetkastu posudu i uteg od 5 kg da dobro ocijedi suvišnu masnoću. Ohlađeno trgamo na komade. Začinimo po potrebi.
Od mlijeka, maslaca, vode i kukuruznog brašna skuhamo kremaste žgance. Poslužujemo uz dodatak svježe sjeckanog lista korijandera, mladog luka ili vlasca.