SRNETINA U BRUSNICAMA S TULJKOM OD KRUHA (Glavno jelo)

Specijalitet Lovačke kuhinje

Sastojci:

Tuljak od kruha:
350 g starog kruha
deblja šnita dimljene mesnate slanine ili pancete
1 manji luk
250 ml vrućeg mlijeka
8 žlica brašna
8 žlica krušnih mrvica
1 jaje
suhe šljive
žlica peršinovog lišća
sol
papar
srna u brusnicama:
100 g luka
200 g srnetine
100 g mrkve
50 g slanine
džem od brusnice
suhe brusnice
žličica koncentrata rajčice
1 dl crnog vina
sol
lovor
papar
ružmarin
list celera
korijen celera
mala žlica slatke paprike (2 g)
ulje

Upute za pripremanje:

Za tuljak od kruha, prvo narežemo kruh na kockice i zalijemo ga vrućim mlijekom. Promiješamo vilicom te pustimo da odstoji i da omekša. Na malo ulja popržimo sitno sjeckan luk i jako sitno narezanu slaninu ili pancetu. Promiješamo sve zajedno te dodamo krušne mrvice, brašno, jaje, peršin, začine i sjeckanu prethodno namočenu suhu šljivu. Miješamo rukom i dodajemo brašna po potrebi, tako dugo dok smjesa ne prestane biti jako ljepljiva.
U pvc foliju položimo smjesu i formiramo malu štrucu, zamotamo, formiramo tuljak, a krajeve smotamo. U većem loncu zakuhamo vodu, malo je posolimo pa kada zakipi ubacimo tuljak. Kada svi tuljci isplivaju na površinu, bez miješanja kuhamo još 10 min. Ocijedimo i poslužimo narezane po želji.
Za srnetinu, luk pirjamo na ulju i svinjskoj masti. Kad poprimi zlatnu boju, dodamo meso te pirjamo nekoliko minuta. Potom dodamo slaninu, naribanu mrkvu, naribani korijen celera pa nastavimo pirjati oko sat i pol. Dodamo koncentrat rajčice, džem od brusnice i sušene brusnice te pirjamo dodatnih 15 minuta. Dodamo vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začinimo pa pustimo da se kuha još dva sata. Poslužimo toplo uz tuljak od kruha.