BATUDA (PRIMORSKI LONAC) (Predjelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Sastojci za 6 osoba
0,15 kg graha
0,15 kg kukuruza
0,06 kg ričeta
0,06 kg mrkve
0,3 kg krumpira (ako hrana ostaje za drugi dan onda bez krumpira)
0,06 kg mahuna
0,09 kg svježih rajčica
0,03 kg peršinova korijena i lišća
0,2 kg svinjskih rebarca
0,03 kg slanine za pešt
0,06 kg češnjaka i peršina za pešt
0,02 kg rajčice iz konzerve
sol, papar
voda
temeljac ( od suhog mesa)

Upute za pripremanje:

Najprije kuhati grah sa rebarcima (prvu vodu baciti). Zatim dodati ričet i kukuruz, a zatim ostale namirnice. Kada je meso i povrće skoro kuhano dodaje se usitnjena rajčica, pire od rajčice i pešt. Sve zajedno kuhati oko jedan sat. Batuda ne smije biti rijetka niti previše gusta. Ako se jede kao samostalno jelo doda se više sušenog mesa ili kobasice.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okusi naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.