Bistro OYSTER & SUSHI BAR MINI BOTA, Split

  • Vlasnik: Božidar Šare
  • Voditelj: Antonela Šare
  • Glavni kuhar: Antonela Šare
  • Ljetno radno vrijeme: 10-02
  • Zimsko radno vrijeme: 10-24
Božidar Šare ugostiteljstvom se bavi više od 20 godina. Svoj idejni put započeo je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Od kafića u Stonu, gostionice u Dolima, konobe u Zaton Dolima, mjesta uz cestu prema Dubrovniku, ide dalje. 1987. godine od stare malostonske obitelji kupuje prvo podrume, a poslije i cijeli bastion ugrađen u početni sklop utvrda velikih stonskih zidina, dugačkih oko 11 km, po nekima dužinom odmah poslije kineskog zida.
U srednjovjekovnom dvorcu, na samoj rivi u Malom Stonu uređuje restoran Bota, što je stari dubrovački naziv za volat. Među ostavštinom u drevnom, utvrđenom prostoru, krila se i mala dragocjenost koja je podjednako utjecala na sudbinu restorana, kao i upornost i marljivost njegovog vlasnika. Naime, među mnoštvom odbačenih stvari pronalazi i dvije rukom pisane knjige na čijim se prednjim koricama isticao istovjetan naslov „Recepti kuhanja“, koje su premostile razmak od Republike na uzdisaju do njenog uključivanja u građanski svijet. Recepti kuhanja poslužile su kao podloga tradicionalnoj autohtonoj dalmatinskoj kuhinji koju restoran njeguje od samih početaka.
Postavši jedan od najpoznatijih malostonskih restorana širi se i dalje. 2003. godine uz velik trud i puno ljubavi na Splitskim Bačvicama otvara svoj drugi restoran Bota – Šare. Restoran je ukrašen starinskim detaljima u malo modernijem prostoru i starom barkom pretvorenom u šank. Smješten je u samom centru poznatog kupališta Bačvice s jedinstvenim pogledom na pučinu. Restoran nudi identičnu kuhinju kao u Malom Stonu. Pored kamenice kao prve, a za njom sve ostale školjke, rakovi i ribe, jedan od najvećih specijaliteta kuće je dubrovačka popara.
Veliki plus svim restoranima Bota Šare su namirnice iz vlastitog obiteljskog uzgoja, namirnice provjerene kvalitete. Obitelj koristi raznovrsno mediteransko jestivo bilje i proizvodi kvalitetno maslinovo ulje iz vlastitih maslinika, kao i mušule i kamenice iz vlastitih nasada blizu otoka Banje u njihovom vlasništvu.
„Raznovrsno voće i povrće koje služimo u svim restoranima Bota Šare proizvodi se uz mnogo ljubavi i truda na poljoprivrednom dobru obitelji Šare. Povijest i tradicija, marljivost i upornost, pristupačnost i ljubaznost su duša i srce restorana Bota Šare!“, poručuju domaćini.

U vodećih 100 restorana ušao je 1 put i to 2009 godine.