Restoran IDA, Palit

  • Vlasnik: Vedran Beg
  • Voditelj: Vedran Beg
  • Glavni kuhar: Sanjin Beg
  • Radno vrijeme: 09:00-14:30; 17:30-23:00
  • Neradni dan: Nedjelja

Restoran Ida, je obiteljski obrt utemeljen 1988. godine nakon dugogodišnjeg radnog iskustva vlasnika u inozemstvu. Restoran je dobio ime po najmlađoj članici obitelji, sada također aktivnoj u stvaranju kulta i fenomena familijarne tradicije. Druga generacija koja sada vodi objekt trudi se nastaviti visoku razinu i kvalitetu usluge. Uspješne organizacije proslava, catering usluge, prijateljski pristup, gostoljubivo okruženje i tradicija ono su s čime se vlasnici ponose. Restoran se nalazi u blizini gradske tržnice u Palitu, nekoliko koraka od stare gradske jezgre, no opet atmosferom na prostranoj sunčanoj terasi i ukusno uređenoj sali, idealnoj i ugodnoj za mirno uživanje u specijaliziranoj ponudi, ponajprije domaće rapske kuhinje uz starinske načine pripreme do ležerne i maštovite mediteranske kuhinje. Nude se primjerena, probrana jela i pića ovisna o sezoni, godišnjem dobu i praznicima. Počevši od doručka, tople kuhinje prije podne, dnevno svježe kuhanih marendi, raznih prigodnih menu-a za ručak, pa do raskošnih à la carte kreacija na večer... U «kužini» restorana upotrebljavaju se isključivo svježe probrane namirnice koje se pripremaju u što prirodnijem stanju. Meso i ribe su sa lokalnog područja, ali i iz uvoza - izbor je prepušten gostima. Povrće je dijelom iz vlastitog uzgoja, a maslinovo ulje (kojim se vlasnici naročito ponose) je iz vlastitih maslinika bez dodavanja ikakvih kemijskih preparata, potpuno čisto. Ponuda jelovnika ovisi i o sezoni, godišnjem dobu i praznicima pa se transformira, nadopunjuje i prilagođava kroz dnevne, tjedne i sezonske karte koje pokušavaju zadovoljiti sve zahtjevnije apetite. Vrijeme čekanja na prigotovljeno jelo je zbog toga što se jala zaista svježe kuha, ponekad duže. Kod svakog jela želi se postići simbiozu svih organoleptičkih svojstva; ukusa, boje i mirisa, a na tome radi tim mladih kuhara. Uz inovativnost, snažno se njeguje i tradicionalnu otočnu kuhinju, upotrebom svježih lokalnih začina, te načinom prirodnog konzerviranja soljenjem i stavljanjem u razne uljne marinade. Vlasnici time žele pridonijeti očuvanju dobre gastronomske tradicije na otoku Rab-u. poručuje obitelj Beg - Ida, Milica, Ivan i Vedran.

U vodećih 100 restorana ušao je 1 put i to 2005 godine.