Restoran GARIFUL, Hvar

  • Vlasnik: Ivan Gospodnetić
  • Voditelj: Ivan Gospodnetić
  • Glavni kuhar: Jakša Carić - Svjetlana Čaran
Radno vrijeme:
Neradni period: 01. prosinca - 01. travnja
Restoran Gariful je gastronomska meka smještena na rivi grada Hvara, u kojoj već godinama uživaju domaće i svjetske zvijezde, ali i svi ljubitelji vrhunskih ribljih specijaliteta. Prvi put je svoja vrata otvorio 1981. godine s namjerom da gostima ponudi nešto drugačije, jedinstveni užitak i vrhunske specijalitete. Od tada, ova nezaobilazna atrakcija otoka Hvara svake godine podiže ljestvicu kvalitete i oplemenjuje ugodan ambijent, ali i širi ponudu – kroz dodatne usluge cateringa i opskrbe jahti (yacht supply).
Poznat je po besprijekornoj ponudi svježe ribe te izvanrednih vina i šampanjaca, a vinski podrum Garifula u svojoj ponudi broji oko 500 vrsta vina od kojih je nekolicinu teško pronaći u Europi i šire. Na vinskoj karti, uz hrvatska dominiraju francuska i talijanska vina. Neki od najpoznatijih primjeraka su Chateau Petrus, crno vino iz grada Bordeauxa i podjednako cijenjeno vino Chateau Margaux, koje pripada klasi Premier Grand Cru. Neizostavno je spomenuti i izvanrednu ponudu popularnog šampanjca. Jedna od najluksuznijih boca restorana Gariful je šampanjac iz Francuske, prestižni Krug Clos’Ambonnay 1998, koji se nalazi u top tri na svim svjetskim listama. Međutim, dva najskuplja šampanjca jesu Magnum boca od tri litre i boca od šest litara, Dom Perignon White Gold 1995, čija je ambalaža izuzetno rijetka, optočena bijelim zlatom, i Dom Perignon Rose Gold 1996.
Kako bi gosti uživali u neponovljivom gastronomskom iskustvu, u vlasništvu restorana nalazi se sedam brodica za ulov, kojima ribari svakodnevno isplovljavaju i osiguravaju dnevni ulov najsvježije ribe te najbolje primjerke morskih plodova. Uz široku ponudu svježe ribe i morskih plodova restoran Gariful ponosi se činjenicom kako je većina osnovnih namirnica uzgojena na vlastitoj farmi, čime je osigurana organska hrana vrhunske kvalitete i poznatog podrijetla.
Svaki je detalj restorana s izuzetnom pažnjom i emocijama utkan u interijer, eksterijer i ponudu, baš poput samog imena Gariful koje na dalmatinskom dijalektu označava karanfil, cvijet pomirenja koji simbolizira divljenje, poštivanje i duboke emocije. Sve to predstavlja i misao vodilju ovog obiteljskog restorana u kojem je sve usmjereno prema ostvarenju višeg gastronomskog, ali i sveukupnog užitka i doživljaja.
Emocijama vođeni restoran Gariful je kroz godine stekao status elitnog restorana, a potvrda tome su i poznati gosti iz cijelog svijeta.

U vodećih 100 restorana ušao je 10 puta i to 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 godine.