LAZANJE VESUVIO (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300 g brašna
6 jaja
sira za pizzu
mravinac (origano)
maslinovo ulje

za umak:
400 g pasirane rajčice
mrkva
crveni luk
list celera
2 – 3 režnja češnjaka
mladi luk
bosiljak
sir Pekorelo

Upute za pripremanje:

Operite bosiljak pod mlazom hladne vode i osušite između dvije kuhinjske krpe.
Bosiljak i očišćeni češnjak izmiksajte.
Dodajte ribani Pekorelo i kratko miksajte (na srednjoj brzini).
Premjestite umak u posudu, dodajući polako maslinovo ulje i miješajući dok se ne zgusne. Umak mora odstajati kraće vrijeme prije upotrebe.
Zeleni umak (pesto) se može konzervirati u hermetički zatvorenim staklenkama. Prije zatvaranja prelijte vrh umaka s malo ulja. Staklenke treba čuvati na tamnom mjestu.
Umijesite tijesto od 3 jaja i pustite ga da odstoji. Zažutite češnjak na 3 – 4 žlice ulja. Izvadite češnjak i stavite pasiranu rajčicu, dodajte narezanu mrkvu, crveni luk i celer te preostali češnjak i krupnu sol. Dodajte žličicu ulja, poklopite i lagano kuhajte 15 minuta. Ugasite vatru, otklopite i dodajte 3 – 4 lista bosiljka. Ohladite i propasirajte.
Izvaljajte tijesto i narežite ga na pravokutnike od 8 x 14 cm. Skuhajte ih u osoljenoj vodi u koju ste dodali nekoliko kapi ulja. Izvadite ih iz vode i osušite na krpi. Istucite u zdjeli preostala jaja.
U maslacem premazanu tepsiju složite lazanje koje ćete napraviti tako da na izrezane pravokutnike stavite sloj umaka od rajčica i malo tučenih jaja, malo narezana sira za pizzu i mravinca pa sve to poklopite novim redom tijesta. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Spremanje lazanja treba završiti sa slojem od umaka i mozzarelle. Pecite 20 minuta na 180 °C. Prije posluživanja dodajte mravinac i ukrasite bosiljkom