Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti



 
Glasovanje za omiljeni restoran
recepti

Upitnik za goste restorana

Reklamirajte se na www.gastronaut.hr

Kotanyi

 

izrezi

GASTRONAUT preporucuje

Nabujak od špinata (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje


Nabujak od špinata Sastojci:
za 4 osobe:
1 kg špinata
100 g maslaca
4 jaja
50 g brašna
50 g ribanog parmezana
1/2 litre mlijeka
1 režanja češnjaka
ribani muškatni oraščić
papar, sol


Opis:
Očistite špinat, dobro ga operite pod tekućom vodom, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte malo soli i kuhajte ga, ne dodavajući vode. Opet ocijedite, ostavite da se ohladi, pa ga isjeckajte ili protisnite kroz sito. Na vatru stavite veliku posudu, pa na 30 g maslaca popržite zgnječen češnjak. Kad porumeni, odstranite ga, dodajte špinat i popržite nekoliko minuta, stalni miješajući; skinite s vatre kad je špinat sasvim suh. U drugoj posudi rastopite 50 g maslaca, dodajte odjednom brašno, dobro promiješajte da se ne naprave grudice i ostavite da se malo poprži, sve dok ne dobije zlatnu boju; stalno miješajući. Dodajte vruće mlijeko. Skuhajte bešamel, miješajući bez prestanka. Kad prokuha, začinite ga solju, paprom i s malo ribanog oraščića, pa skinite s vatre.
Bešamel dodajte špinatu, dobro promiješajte, najprije dodajte ribani parmezan, a zatim, jedno po jedno, cijela jaja. Kušajte masu i, ako je potrebno, dosolite.
Dobro namažite maslacem kalup, ulijte u nj pripremljenu masu, ali samo do 3/4, jer će prilikom pečenja narasti. Poravnajte po površini; stavite ga u veliku posudu, napunite je do 1/3 vodom i pecite tako u pari oko 45 minuta na temperaturi od 180°C. Ako prilikom pečenja voda u donjoj posudi previše kipi, dodajte kutlaču hladne vode.
Kad je ispečeno, izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da stoji, zatim pažljivo iskrenite na okrugli tanjur za posluživanje.

Isprintajte receptPošaljite recept prijatelju

   
 

Desktop | Mobilna verzija



Autorska prava © Multilink & Abisal 2000-2014 Sva prava pridržana.
Sadržaj ovih stranica se ne smije reproducirati ili prenositi mehaničkim,
elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole vlasnika.