NABUJAK OD ARTIČOKA I GRAŠKA (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
5 manjih artičoka
100 g očišćenog graška
40 g maslaca
50 g brašna
1 limun
glavica luka
vezica peršina
4 jaja
1 dl mlijeka
1 žličica ulja
papar, sol

Upute za pripremanje:

Očistite artičoke i odstranite sve tvrde listiće i bodlje. Mekani dio sitno nasjeckajte i stavite u vodu zakiseljenu limunovim sokom.
Nasjeckan luk zažutite na ulju, pa dodajte ocijeđene i osušene artičoke i grašak. Posolite, popaprite, dodajte čašu tople vode (ili juhe) i kuhajte povrće. Zatim pasirajte.
Rastopite maslac (komadić veličine oraha ostavite) u posudi, dodajte brašno i dobro izmiješajte, pa kad brašno malo požuti, uklonite posudu s vatre i dodajte pasirano povrće i nasjeckan peršin. Razrijedite mlijekom.
Stavite na vrlo blagu vatru i miješajte da dobijete jednoličnu smjesu, bez grudica. Kada počne kipjeti, uklonite s vatre.
Posolite, popaprite, a ako je previše tekuće, dodajte malo gustina.
Kad se malo rashladi, dodajte jedan po jedan žumanjak, a kad se sasvim rashladi, umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Namažite i lagano pobrašnite kalup za nabujak, napunite ga smjesom centimetar do ruba i stavite u kupelj, pri čemu voda ne smije kipjeti, sve dok nabujak ne stavite u pećnicu. Peče se dvadesetak pećnici zagrijanoj na 180°C. Ako se gornja površina previše zapekla, pokrijte je aluminijskom folijom.