Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti



 
Glasanje za omiljeni restoran
recepti

Brzo i fino umaci

Upitnik za goste restorana

Reklamirajte se na www.gastronaut.hr

Dukat d.d.

 

izrezi

GASTRONAUT preporucuje

Juha od somove glave (juha),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
1-2 somove glave
1 list lovora
150 g mrkve
100 g celera
100 g peršina
2,5 dl ulja
3 glavice luka
5 režnja češnjaka
200 g poriluka
3 paprike
3 ljute papričice
3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
1 žličica mljevene paprike
2 žlice koncentrata od rajčice
3 dl bijelog vina
malo octa
sol
papar


Opis:
Riblje glave razrezati na pola, staviti ih u lonac i naliti vodu. Posoliti, popapriti i dodati lovor. Kuhati na tihoj vatri. U međuvremenu očistiti mrkvu, celer i peršin, narezati na tanke rezance i kuhati posebno u slanoj vodi. Na ulju pržiti sjeckani luk, češnjak i poriluk, a nešto kasnije dodati narezane paprike i ljute papričice. Pirjati na tihoj vatri, pa čim povrće omekša, umiješati brašno. Popržiti još malo i dodati crvenu mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Uliti 2 l procijeđene juhe u kojoj su se kuhale glave i bijelo vino. Kuhati sve zajedno na tihoj vatri 20 minuta. S kuhanih ribljih glava odstraniti kožicu, meso narezati na veće kocke i dodati u juhu. Nastaviti s kuhanjem još 10 minuta. Kuhanu juhu maknuti s vatre, zakiseliti po ukusu i dodati kuhanu zelen.

Isprintajte receptPošaljite recept prijatelju