JOTA (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
20 dag graha
20 dag krumpira
20 dag kiselog kupusa
6 dag slanine - hamburgera
1/2 glavice luka
1 žlica brašna
3 režnja češnjaka
1 lovorov list
1 žlica koncentrata rajčice
20 dag suhe svinjetine
sol i papar

Upute za pripremanje:


Grah namočiti preko noći u vodi, ocijediti i skuhati. Zasebno skuhati kiseli kupus i krumpir. Ukoliko se priprema jota sa svinjskim mesom, meso treba skuhati s kiselim kupusom. Slaninu narezati na kockice i popržiti na vlastitoj masnoći. Dodati sjeckani luk i češnjak. Posipati brašnom, popržiti i zaliti s malo vode. Na zapržak izručiti kuhani grah, krumpir i kupus, lovorov list i koncentrat rajčice, preliti vodom i prokuhati. Posoliti i popapriti. Kad je juha prokuhala, skinuti je s vatre i poslužiti.