ROASTBEEF NA MEDITERANSKI (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1,5 kg goveđe pečenice ili filea
3 žlice maslinova ulja
1 velika glavica luka narezana na 6 dijelova
1 crvena paprika narezana na kockice
1 zelena paprika narezana na kockice
2 žlice pirea od rajčice
200 g šampinjona
8 maslina
1 žlica škrobnog brašna

solza marinadu:
0,5l crnog vina
3 žlice maslinova ulja
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
2 Kotanyi klinčića
1 žlica zelenog papra u zrnu

Upute za pripremanje:

Pripremiti marinadu: u široku zdjelu izliti crno vino, dodati ulje, lovor, češnjak, klinčiće i papar. Uroniti komade govedine, okrećući ga sa svih strana, poklopiti i ostaviti u hladnjaku preko noći.
Pećnicu zagrijati na 160ºC. U velikoj posudi za pećnicu zagrijati ulje, popržiti meso, često ga okrećući da dobije boju. Zatim izvaditi meso i držati ga po strani. U istu posudu staviti paprike i luk i popržiti ih 2-3 minute. Dodati marinadu, sol, pire od rajčice i staviti da prokuha. Vratiti meso, poklopiti i peći u pećnici 3 sata dok meso ne bude mekano. Pola sata prije kraja dodati gljive i masline. Izvaditi meso i držati ga na toplom. Škrobno brašno rastopiti u žlici vode i umiješati u umak od pečenja. Staviti na vatru da se zgusne. Govedinu narezati na kriške i preliti s malo umaka. Preostali umak poslužiti u posebnoj zdjelici.