SLADOLED SA SMOKVAMA (Desert)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
12 malih zrelih smokava
36 dag šećera
10 dag badema
20 dag malina
sok od jednog limuna
1 štapić vanilije
5 dl mlijeka
6 žutanjaka
4 žlice likera
malo badema narezanih na štapiće
1 dl slatkog vrhnja

Upute za pripremanje:

Bademe preliti kipućom vodom kako bi se lakše gulili. Oguljenim bademima dodati 2 dag šećera i sve dobro izmiksati. Za sirup treba 25 minuta kuhati 14 dag šećera i 1,2 dl vode. Maline usitniti u kašu, procijediti, dodati im šećerni sirup i limunov sok, te ohladiti. Štapić vanilije razrezati po dužini i sastrugati mekani dio. Dodati ga u mlijeko i prokuhati. Žutanjke dobro izmiješati sa šećerom i primješati im mlijeko točeći ga u tankom mlazu. Sve zajedno miješati na pari kako bi se krema zgusnula, ali ne smije provrijeti. Dodati izmiksane bademe i kad se ohladi, zamrznuti u sladoled. Oprane i osušene smikve preliti likerom. Popržiti bademe narezane na štapiće. Na svaki tanjur rasporediti sladoled, 3 žlice tučenog slatkog vrhnja i smokve. Sve zaliti umakom od malina i posuti štapićima badema.