PROLJETNI NJOKI S DIVLJIM LUKOM ILI MEDVJEĐIM LUKOM ILITI SRIJEMUŠEM (Prilog)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

750 g krumpira
120 g fine pšenične krupice (ili durum brašna)
1 žlica oštrog brašna
1 vezica listova divljeg luka
50 g ribanog parmezana
3 žumanjka
malo soli i papra
Umak:
sok i korica 1/2 limuna
100 g maslaca

Upute za pripremanje:

Neoguljeni i dobro oprani krumpir složite u cjedilo. Postavite ga nad paru posoljene vode da se pari u poklopljenoj posudi dok ne omekša. Potom vodu odlijte, a krumpir ostavite u zdjeli da se na isključenoj ploči štednjaka ispari. Ovo činimo kako bi njoki bili sto rahliji i mekši. Još vruć krumpir ogulite i protisnite kroz presu. Oprane listove divljega luka narežite na tanke trakice. Protisnutome krumpiru primiješajte krupicu, brašno, divlji luk, parmezan, žumanjke i začine pa od svih sastojaka brzo umijesite mekano tijesto.
Krumpirovo tijesto razdijelite na dva do četiri dijela. Na radnoj površini posutoj brašnom od svakoga oblikujte valjke debele oko 2 cm. Režite ih na 3 cm duge komade. Njoke povaljajte preko vilice da im utisnete malene utore.
Fino naribajte koricu limuna i iscijedite sok. U prikladnoj tavi ugrijte maslac s limunovom koricom i sokom. Njoke skuhajte u dostatnoj količini vrele posoljene vode. Čim isplivaju na površinu, kuhani su pa ih odmah izvadite. Ocijeđene njoke stavite u tavicu s umakom pa ih malo protresite.
Izvor: Dobar tek