BAKIN LONAC (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
40 dag heljdine kaše
50 dag suhog kokošjeg mesa
25 dag suhog svinjskog bunceka
6 dag suhih vrganja
2 krumpira
15 dag bijele repe
glavica luka
5 režnjeva češnjaka
žlica mljevene crvene paprike
2 svježe zelene paprike
2 rajčice
2 dl kiselog vrhnja
1 dl umaka od pečenja
vezica peršina
sol i papar

Upute za pripremanje:

Svinjski buncek prokuhati i ocijediti. Meso odvojiti od kostiju i narezati na kockice kao i kokošje meso. Sve staviti u lonac i kuhati. Kad je meso na pola kuhano, dodati krumpir izrezan na kocke i krupno naribanu repu, sjeckani luk i češnjak, narezane rajčice i gljive koje su predhodno bile namočene u vodi. Dodati sjeckani peršin, posuti mljevenom paprikom, posoliti i popapriti. U međuvremenu ispeći paprike, oguliti ih i očistiti sjemenke. Kad su svi sastojci kuhani, sve staviti u zemljanu posudu, preliti umakom od pečenja, na vrh posložiti paprike i preliti vrhnjem. Zemljanu posudu prekriti folijom, staviti u pećnicu te peći dvadeset minuta na 180 °C. Poslužiti vruće.