Restoran SOFRA GREEN GOLD, Zagreb

  • Vlasnik: Adem Cero
  • Voditelj: Selmir Bešić
  • Glavni kuhar: Goran Galić
Radno vrijeme:
  • pon - sub 10:00 - 01:00
  • ned 12:00 - 18:00

Sofra je restoran nastao iz ljubavi vlasnice prema njenim korijenima i tradicionalnoj bosansko-hercegovačkoj kuhinji. U hrvatsku metropolu je donio čaroliju ambijenta i okusa orijenta. Nije mu trebalo dugo da postane prepoznatljivim među zagrebačkom publikom, postao je sinonim bosansko-hercegovačke gastronomije u Zagrebu te se kontinuirano penje prema vrhu gastronomske ponude tradicionalnih kuhinja.

Svi kuhari i profesionalno osoblje su dobro upoznati s bosansko-hercegovačkom kuhinjom te istinski razumiju onu najvažniju viziju Sofre – zaštitu autohtonih i voljenih jela. Domaćini ih pripremaju s probranim sastojcima, slijedeći originalnu recepturu. Tako se danas na Sofrinom jelovniku  ponosno nalazi tradicionalni japrak, bamija,  begova čorba i mnogima omiljen bosanski lonac, a poseban ponos restorana je originalno jelo nastalo iz ljubavi prema korijenima – Zmaj od Bosne.

Već prvim korakom u svijet Sofre, lako je primijetiti da je posebna pažnja posvećena uređenju interijera te da restoranom vlada duh starih sarajevskih restorana koji je postignut kroz pažljivo odabrane starobosanske motive sa sebiljom, tradicionalne sećije, antikne lustere, posuđe s posebnim detaljima i drvene stolove koji se skladno uklapaju u cijeli prostor.

Prostrani interijer pruža mogućnost organiziranja proslava i druženja. Programske večeri stalan su repertoar Sofre pa tako svaki tjedan možete uživati u romskoj glazbi, plesu trbušnih plesačica te u zvukovima starih sevdalinki.

Ovdje možete popiti pravu tursku kavu serviranu u džezvicama i zasladiti se rahat lokumom. Uz tradicionalnu ponudu bosanskih jela, gosti se mogu opustiti uz Sarajevsko pivo, ali i kvalitetnu ponudu vina.

„Ukoliko još niste, posjetite Sofru i doživite  idealan spoj bosanske kuhinje, atmosfere i tradicionalnog interijera!“, poručuju domaćini.

U vodećih 100 restorana ušao je 2 put i to 2013 i 2017 godine.