USKRŠNJA TORTA (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

Za tijesto:
500 g brašna
sol
maslinovo ulje

Za nadjev:
800 g – 4 stručka blitve
100 g suhih gljiva
300 g skute
1 luk (bijeli)
8 jaja
2 režnja češnjaka
mažuran, peršin
150 g Sirela ribanog Parmezana
90 g brašna, mlijeko

Upute za pripremanje:

Gljive namočite u malo mlake vode. Blitvu skuhajte, ocijedite i usitnite. Narezani luk popirjajte na 2-3 žlice ulja, dodajte ocijeđene gljive, jedan režanj češnjaka i po jednu vezicu narezanog peršina i mažurana. Pokrijte i pirjajte 15 minuta, podlijevajući toplom vodom ako bude potrebno.
U posudi ćete tada smjesi primiješati blitvu, polovicu parmezana, dva umućena jaja, sol i papar.
U drugoj zdjeli ćete skutu i preostala jaja, preostali parmezan, žlicu brašna, sol, papar i pola čaše mlijeka izraditi u kremastu ali gustu smjesu.
Da biste napravili tijesto, brašno istresite u obliku piramide na radnu površinu i izradite ga s malo soli, žlicom ulja i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete mekano tijesto. Tijesto ostavite da počiva 15 minuta. Podijelite ga u 10 hljepčića, koje ćete tada pobrašniti. Prvi hljepčić razvaljajte što je tanje moguće.
Tanko razvaljanim prvim listom tijesta obložite namaštenu vatrostalnu posudu. Neka tijesto pokriva i rubove posude. Namastite tijesto uljem, pa, slijedeći prijašnje upute, isto učinite i s druga tri lista. Nadjenite blitvom i skutom, ali oko rubova ostavite malo mjesta.
Pokrijte nadjev listom tijesta, na kojem ćete napraviti četiri rupe. U rupe ćete staviti jaja, posoliti, popapriti i začiniti s komadićem maslaca. Pokrijte s preostalim, što je moguće tanje razvaljanim listovima tijesta. Tijesto ćete tada zalijepiti tako da mu prevrnete rubove i od njih napravite neku vrstu krune. Pecite tortu na 180°C otprilike sat vremena, dok površina ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.