Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na britanskom DECANTERU, najprestižnijem ocjenjivanju vina na svijetu, PP Orahovica osvojila je za svoje Silvance jednu zlatnu i dvije srebrne medalje!!

Ove godine pristiglo je rekordnih 17.200 uzoraka vina, čak 8 % više nego 2016. U pet dana, vina je ocjenjivalo 219 članova međunarodnog žirija, uključujući  65 Masters of Wine i 20 Master Sommeliera. 

Suosnivač ocjenjivanja Decanter DWWA, Steven Spurrier, od ove godine počasni predsjednik, rekao je: „Naši standardi su visoki, ali su takva i naša očekivanja. Dodijelili smo medalje samo onim vina u koje potrošači mogu imati najveće povjerenje.“ 

Ponovo su hrvatski vinari osvojili pregršt medalja. 

Silvanac zeleni Jezerac 2015. osvojio je zlatnu medalju s 95 bodova, a srebrni sjaj imaju vina  Silvanac zeleni 2015 i izborna berba Silvanca iz 2016 (90 i 91 bod).  Silvanac zeleni ponos je orahovičke vinarije i najprepoznatljiviji brand. Upravo ovdje našao je idealnu slogu svih prirodnih faktora i svake godine daje vina vrhunskih kategorija. Jezerac je naziv vinogradarskog položaja, odmah iznad grada Orahovice, koji zbog svog položaja, ekspozicije i prostrujavanja zraka, godinama daje najbolje Silvance. 

Uz lijepu svijetlozelenu boju, Silvance karakterizira uvijek ugodna svježina i voćnost koja prizivlje marelicu.

Silvanac zeleni 2015 – srebrna medalja – berba u nekoliko termina, od 16.-24.09.2015., selekcionirani kvasci, u početku dominira travnata aroma koja sazrijevanjem više prelazi u voćne arome marelice i breskve.  Dozrijeva u inoxu, barem godinu dana.

Silvanac zeleni Jezerac 2015 – zlatna medalja - kasnija berba od redovne, 06.10.2015. Grožđe je s lokaliteta Jezerac, najboljeg lokaliteta PP Orahovice, koje podstiče potpun razvoj bogatih osobina orahovičkog silvanca. Aromatski profil mladog vina jako je voćan uzprisutnost citrusa i  agruma u mirisu koje se dozrijevanjem oblikuje u arome zrelog voća, zrele marelice i meda. Na okusu ovaj Silvanac je bogato vino s ostatkom šećera. Naglašena veličina sorte u svakoj kapljici, a završetak je kremozan, bogat i moćan.

Silvanac zeleni izborna berba 2016. – srebrna medalja - berba  17.11.2016. biranog grožđa s najboljih položaja. U aromi prevladavaju arome meda, prezrelog grožđa, prezrelog voća. Na okusu kremozno, gusto, viskozno vino s više od 50 g/hl šećera. Još uvijek je u procesu dozrijevanja i svoje pravo lice pokazat će u budućnosti. 

Gastronomski, ovisno o kategoriji, Silvanac se najbolje sljubljuje uz tjestenine, školjke i glavna jela od plemenite slatkovodne i morske ribe. Izbornu berbu preporučamo uz kolač od lješnjaka ili kestena. 

Ponosni smo što su sve kategorije Silvanca, sve do predikatne, osvojila visoka priznanja. Ova sorta na našim lokalitetima ima odličan potencijal. Stoga imamo razloga očekivati mnogo od obje berbe. Informacije s tržišta su vrlo pozitivne i u narednom periodu očekujemo još dobrih vijesti i o drugim našim vinima. Zadnjih nekoliko godina, novom strategijom i pristupom u uzgoju grožđa i njezi vina, nastojimo vratiti nekadašnji sjaj Silvanca zelenog. Naravno, ne zapostavljajući i ostale sorte, posebice Graševinu i Frankovku. 

Orahovički Silvanac nositelj je znaka „Izvorno hrvatsko“.