Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Dominikanska Republika se nalazi u Karipskom moru, na otoku Hispaniola, kojeg dijeli s državom Haiti. Najbliži su im susjedi države/otoci Kuba, Jamajka i Portoriko. Ako vas privuku prelijepe fotografije tirkizno plavog mora, pješčanih plaža, palmi, tropskog voća, koktela te klime u

kojoj vlada vječno ljeto predlažemo da se odlučite na put - u razglednicu. Pri kupovini avionske karte, ukoliko nemate američku vizu, pazite da kupite direktan let iz Europe, jer za sve letove preko SAD trebate imati američku vizu, a za Dominikansku Republiku vam viza ne treba. Direktni letovi, su iz Madrida (oko 8 h), Brisela i Pariza, a preko Air Europe možete za oko 500  kupiti povratnu kartu Venecija – Madrid – Santo Domingo. Tim smo se  putem i mi uputili, na poziv FIJET Americas (Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca  o turizmu) na čelu s njihovom predsjednicom Mariom Elenom Paredes i Ministarstva turizma Dominikanske Republike.

U svom prvom pohodu prema Americi, područje Dominikanske Republike je otkrio Kristofor Kolumbo 1492. godine, i danas se u njezinom glavnom gradu Santo Domingo nalaze prva katedrala, bolnica i sveučilište računajući dva američka kontinenta s pripadajućim državama otocima. Grad je osnovao Bartolomeo, brat Kristofora Kolumba, a mrežasti plan ulica Santo

Dominga  preslikan je i na druge kolonijalne gradove Novog svijeta. I danas možete prošetati njegovom Zonom Colonial. Ulica Calle El Conde je žila kucavica njegovog života, prepuna dućana,

kafića, muzike i ritma merenge i bahate te ljudi koji igraju društvene igre na trgovima kroz koje prolazi.

Muzej del Mare posvećen je slavnoj prošlosti grada. Kada su španjolci preuzeli otok, istrijebili su narod Arawak koji je na njemu živio, i otok naselili porobljenim crnim stanovništvom iz Afrike.

Plantaže šećerne trske, duhana, kave, kakaovca, kuture koje savršeno uspijevaju u Dominikani

snabdjevaju svojim plodovima i prerađevinama sve kutke zemaljske kugle. U svakom

Dominkanskom gradu i turističkim središtima možete pronaći na desetine specijaliziranih dućana/muzeja čokolade, cigara, ruma i kave koje se tamo proizvode.

Glavno turističko središte je Punta Cana, a mi smo se ovoga puta uputili u pokrajinu Puerto Plata

turističko središte okrenuto prema Atlantiku. Brojne resorte koji se nalaze uz plaže uglavnom popunjavaju Amerikanci, Kanađani i Nijemci. Kako je ponuda često na bazi

all inclusive usluge, mnogi gosti koji dođu do svog resorta više uopće iz njega ne izlaze te provode dane na plaži i uz bazen s animatorima i otvorenim šankovima na kojima se u potocima miksaju i toče najpoznatiji kokteli. Mi smo imali zadovoljstvo uživati u "Be Live Collection Marien" koji uz brojne sadržaje ima u sklopu resorta i specijalizirane restorane – meksički, španjolski i mediteranski. Za one koji odluče izaći iz resorta, predivan pogled na cijelu Puerto Platu pruža se s

vrha obližnjeg brda do kojeg vodi uspinjača. Ljubitelji životinja mogu u Ocean world-u uživati u interakciji – hranjenju i plivanju s dupinima, morskim lavovima, igri s pticama i

predstavama s morskim psima. Grad Puerto Plata je također pun života i prostora u kojima možete uživati, degustirati i snabdjeti se s originalnim i ukusnim Dominikanskim proizvodima.

Oko sat vremena vožnje od Puerto Plata, nalazi se drugi po veličini grad Dominikane – Sanitiago De Los Cabalieros. Relaksirana i art atmosfera koja vlada u ovom gradu u unutrašnjosti otoka,

najviše se osjeća u 15-ak ulica čije su fasade u potpunosti umjetnički oslikane te u Muzeju karnevala po kome je poznat taj grad.

Oko pola sata vožnje od Puerto Plate je i čuvena Cabarete plaža, čiji je jedan dio potpuno prilagođen surferima. 

Uz glavne Dominikanske okusne brendove: kavu, čokoladu i rum s kojim se pripravljaju slikoviti kokteli, kuhinja nosi karakteristike sinergije Kariba i Španjolske, bazirane na tropskom voću,

rakovima i ribama. Jastozi i škampi s kojima obiluje more oko Hispaniole, nude se u restoranima po

 

cijeni od oko 15 $ porcija, a kao prilog se obično nude salata od avokada i pogačice od banana

platana. Iste pogačice serviraju se i uz pečene ribe od 0,5 – 5 kg, koje društva i obitelji zajednički naručuju i konzumiraju u restoranima uz plaže. Kruh nije baš uobičajen, uz glavan jela serviraju se

pečeni slatki krumpir, frigana juta i pirjane ili pečene banane platane. Jedno od tradicionalnih jela je i riža s umakom od crnog graha, koja je često samostalno jelo, ili je se servira skupa s pečenom svinjetinom. Omiljeno lokalno piće  je Mama Juana – mješavina ruma, crnog vina i meda s nastruganom korom drveća i začinskim travama.

Od voćaka nema što nema – mango, papaja, ananas, passion friut (marakuja), kivi i brojne druge

voćke za koje nemamo izraza na hrvatskom prate vas od hotelskog doručka, preko prodavača na

plaži, do koktela koje ukrašavaju i u kojima su njihovi sokovi sastavni dijelovi.

Plaže su predivne, gdje god pogledate osjećate se kao usred neke razglednice, a njima uz kupače, šeću i prodavači svega i svačega. Nude očišćene kokose, šećerne trske, pogačice, pečenja,

tetovaže, maskice za mobitele, masaže, pletenje pletenica, a ponuditi će vam i nakit od rijetkog

plavog kamena laimar kojeg ima samo u Dominikani.

Dominikanska Republika je destinacija prepuna ritma, topline i okusa, a njezina klima i aduti, posebno vesele u doba godine kada u Europi zahladi.  

Tekst: Karin Mimica