Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Šparoge

Četvrtak, 26. travnja 2018. u 11:00

Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr. Afrika), a u našim krajevima...

Ta grmasta biljka iglastih listića čiji su mladi izdanci bili vrlo dobro poznati starim Kinezima i Grcima ponovno je osvojila trpeze istoka i zapada gdje kreativno nameće svoj snažni gastronomski karakter.
Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr.Afrika) a u našim krajevima, obzirom da je to njena sjeverna granica rasta, egzistira njezinih pet vrsta. Dvije samonikle i tri uzgojene na otvorenom.
Kao nježna i aromatična biljka dobro se slaže sa različitim namirnicama: jajima, mesom i ribom, rižom i krumpirom, tjesteninom, sirevima.... Obzirom na njena ljekovita dijuretička svojstva postala je učinkoviti dio dijeta protiv prekomjerne težine i dijabetesa.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost gdje 100 grama jestivog dijela daje 105 kj (25 kcal) dok je njena biološka vrijednost u bogatom sadržaju vitamina i minerala od čega više od trećinu otpada na kalij. Od vitamina šparoga je najbogatija vitaminom C, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.
Kao osobitosti korištenja iz davnina još u staroj Kini, 3000 g.p.n.e tražena je kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki.
Iz naše baze, predlažemo sljedeća jela sa šparogama: Fritaja od šparogaFritaja (kajgana) od divljih šparoga u košarici od tijestaJaja od hobotniceKiflić od lisnatog tijestaRižoto od šparoga, medvjeđeg luka i škampiZagrljaj trilje, škampa i grdobine na krevetu od žute palenteKiflić od lisnatog tijestaŠkarpina Bevanda,  Kuhani brancin sa šparogamaŠparoge na salatuLazanje sa šparogamaFuži na pastirski način i Ravioli sa šparogama.
Dakle prilika je da sada kada je sezona tih krasnih darova proljeća svi ljubitelji, ali i oni koji ih do sada još nisu kušali, obogate svoj jelovnik delicijama spravljenim od šparoga, a da pritom doprinesu pročišćavanju organizma i vraćanju tjelesne forme nakon zimske tromosti.