Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Hren

Ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

HREN je višegodišnja biljka podrijetlom iz istočne Europe, koja na vlažnom ilovasto-pjeskovitom tlu daje ono što se od nje najviše cijeni, a to je korijen.

HREN – (lat. Armoracia lapathifolie) je višegodišnja biljka podrijetlom iz istočne Europe, koja na vlažnom ilovasto-pjeskovitom tlu daje ono što se od nje najviše cijeni, a to je korijen. U njemu su pohranjene sve ljekovite i djelotvorne tvari te biljke. Smatra se da njegovi sastojci sprečavaju razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluju na dišne organe i kod upale krajnika, također pomažu kod reume, gihta, čireva i kožnih oboljenja. Kada se svim ovim ljekovitim svojstvima pridodaju ona gastronomska, nesporno je da da će svatko poželjeti kušati bar pokoje jelo oplemenjeno hrenom. Svježe naribani korijen osnovna je i najzdravija varijanta primjene i kao takva odlično se uklapa uz govedinu, jaja, ribu, svježi sir kao i najraznovrsnije povrće. Razni umaci sa hrenom daju poseban "štih" blagdanskim pečenkama, salatama od tikvica, krastavaca, celera itd.
Čak i mlado lišće može se sitno narezati i koristiti kao dodatak salatama. Svježi korijen prekriven vlažnim pijeskom odlično se može sačuvati i više mjeseci. A za prave gastro, a u ovom slučaju i eno istraživače, nešto posebno od starih Kineza, "Hrenovo vino". 50 grama hrena uronjenog sedam dana u litru kvalitetnog bijelog vina dati će nam (u dozama od jednog decilitra dva puta dnevno prije jela) osim posebne nove varijante "vinskog doživljaja" i pripomoć za tegobe sa želucem.
Neke od kontraindikacija, osim zabrane konzumiranja za djecu do 4 godine i trudnice, su da veće dnevne doze od 80 grama uzrokuju proljev i povraćanje. Stoga oprezno sa količinama. Od jela s hrenom iz naše baze specijaliteta, preporučamo recepte:
Kuhana guska sa jabukom i hrenom, "Tafelspitz" s umakom od hrena i žemljica, Roastbeef s umakom od hrena, Dimljena pastrva ili Fondi s hobotnicom.