Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Brokule

Ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Brokule - ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu. Sirove, kuhane i pečene. I što je najvažnije – dostupne svježe od studenog do travnja. 

Brokule su jedan od najstarijih članova porodice kupusa. Stari Grci i Rimljeni konzumirali su ih prije više od dvije tisuće godina. Pridaje im se važnost antikancerogena, a sadrže veliku količinu vitamina A i C, te minerala željeza, kalcija i riboflavina. Treba birati one tamnozelene boje, svježeg izgleda. Mogu imati ljubičasti odsjaj. Ako ih se stavlja u frižider, dobro ih je ostaviti neoprane, onda mogu zadržati svježinu četiri dana. Stabljika je isto ukusna i jestiva, ali je treba staviti kuhati nekoliko minuta prije razdvojenih cvjetova, jer joj je potrebno nešto više vremena. Za predjelo vam preporučamo Juhu od brokula. Kao prilog – Mariniranu brokulu, Pohanu brokulu, Salatu od brokula, Brokulu s povrćem ili Brokulu s vrhnjem. Prema izboru, kao prilog ili lagani obrok: Brokulu sa slaninom, Brokulu s rižom, Brokulu u umaku od rajčica i Zapečenu brokulu sa sirom.