Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Bakalar

Srijeda, 19. prosinca 2018. u 16:45

Bliži se Badnjak, nezamisliv bez bakalara. Veseli nas što se po Hrvatskoj održava sve više tematskih, edukativnih večera, na kojima se može o bakalaru nešto naučiti i probati ga na razne načine. U našem poznatom restoranu Rivica, već 30 godina nude bakalar na desetine načina, a među specijalitetima s bakalarom su ove godine i njoki od buče s bakalarom, maneštrica i taquitosi od bakalara, file bakalara u kombinaciji s gusjom jetrom…

Bakalar obitava u dubinama hladnih mora, a najviše ga ima u sjevernom Atlantiku. Naraste do jednog metra i doseže do 30 kg. Na našem se tržištu može najčešće naći u smrznutom ili sušenom stanju. Ako se odlučite za smrznuti bakalar nemojte ga odmrzavati oprije upotrebe jer se od postepene promjene temperature raspada. Okus mu nije niti približno tako dobar kao onaj sušenog bakalara. Izgledom podsjeća na oslića, malokalorijska je namirnica pogodna za razne vrste dijeta, a sadrži znatnu količinu B vitamina i magnezija. Kvalitetan sušeni bakalar mora biti tvrd kao drvo i bijeli. Požuti od sušenja ili čuvanja i žuti bakalar ne treba ga kupovati. Suhi bakalar treba dan – dva močiti u vodi kako bi povratio vlagu i treba mu nekoliko puta promijeniti vodu. Tijekom kuhanja se ne smije dodavati sol jer bi otvrdnuo, a dodatak žlice meda smanjuje opasnost da vam cijela kuća miriše po bakalaru. Nakon kuhanja treba ga očistiti od kože i kostiju i tada je pogodan za daljnju pripravu.

U Primorju je uobičajeno da vas u kućama, kafićima i restoranima za Badnjak ponude Bakalarom na bijelo  namazanim na kruh.

Obrok tradicionalne riblje porodične večere se može započeti Juhom od bakalara ili Bakalarom na mornarski. Nakon toga može slijediti Rižot od bakalara, Bakalar na brudet ili Bakalar u umaku od rajčice i luka. Glavno jelo se za Badnjak obično prigotovljuje u pećnici, pa preporučamo Bakalar s krumpirima, istarski Bakalar s mlijekom (kome se dodaju fileti slane ribe), punjeni Bakalar “Alla Vincentina” ili Bakalar u pečnici (uz dodatak kapara).

Iz naše baze recepata, možemo vam preporučiti i: Bakalar na portugalski način, Bakalar po domaći (bakalar zi krumpirom), Pašteta od bakalara i Složenac s bakalarom.

 Uz specijalitete s bakalarom, ove vam godine preporučamo vina Zlatan otok.

 Redakcija www.gastronaut.hr želi vam ugodne Božićne blagdane.