Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti
Kotanyi

Tema tjedna: Komorač
Uređuje Karin Mimica, prof.

Komorač

Komorač (lat. Foeniculum vulgare Mill.) je aromatična biljka zvana još koromač ili slatki kopar. Još u doba starog Egipta, Grčke i Rima, koristilo ga se u ljekovite svrhe, kao pomoć kod lakše probave hrane. I danas se čaj od komorača priprema bebama kada ih uhvate grčevi, dok je odraslima često draža rakija na bazi komorača.
Danas je komorač jedna od čestih namirnica u kuhinji.
Dvogodišnja je biljka koja naraste do 2 m visine s korijenom koji izgleda kao luk iz kojeg izraste visoka stabiljka s razgranatim listićima i cvjetovima sličnim nitima. Svi su dijelovi komorača jestivi – lukovica, listovi i sjemenke.
Ova ljekovita biljka uzgaja se u zemljama s blagom klimom, pa je tako možete naći u našem Primorju, ali i u europskim zemljama poput Italije koja se može pohvaliti velikim brojem recepata, te Grčke gdje ga prerađuju u alkoholno piće uzo (naša mastika) koja je bezbojna, a u doticaju s vodom pobijeli kao mlijeko. Komorač je okusom jako sličan anisu. U dućanima treba kupovati komorač svježeg izgleda i bez oštećenja, a listovi moraju biti lijepe zelene boje. Odličan je prilog ribljim jelima i često se koristi u juhama, dok se listovi mogu upotrijebiti za dekoraciju jela.
Možete ga poslužiti svježeg, u kombinaciji s jabukom i celerom, a vrlo je ukusan i pirjan sa lukom, rajčicama i češnjakom. Komorač možete upotrijebiti u sljedećim receptima: Divina sa krompirom i pohanim srdelama, Jaje na salatu zi povrćen, Janječi zvacet (žgvacet) s njokima od koromača, Janjetina na belejski način, Jastučići na pastirski, Juha od povrća i sočiva sa maslinovim uljem, Polpete od (morskog) pasa s blišnjakom (maslačak) i krumpirom, Složenac s piletinom, Složenac s purećim prsima, Smotuljci na rumunjski način, Kirnja s koromačem, Pašta sa sardelama, Proljetna pizza, Pureći savitak s puževima na kremi od komorača i Riblji odresci s komoračem.



 - Komorač
 - Janjetina
 - Blagdanski kruh
 - Zaboravljena proljetna jela
 - Srijemuš
 - Šparoge
 - Hren
 - Cikla
 - Brokule
 - Lazanje
 - Okusi Krškog kraja
 - Rezanci
 - Domaći gulaši
 - Pokladne slastice
 - Kako preplivati siječanj
 - Kiseli kupus
 - Jabuke u tijestu
 - Blagdanski meni
 - Unutarnje zagrijavanje
 - Svježi sir
 - Sitne slastice od oraha
 - Musaka
 - Kaki
 - Vinska jela
 - Domaće maneštre
 - Nar
 - Bundeva
 - Slatka i slana jela od kestena
 - Plovdiv
 - Sušenje voća i povrća
 - Tikvice
 - Virovitica
 - Grožđe
 - Lubenica
 - Mistični okusi Međimurja
 - Maroko
 - Svježe smokve
 - Patliđani
 - Gazpacho
 - Svježa paprika
 - Zaboravljena ljetna jela
 - Šljive
 - Riblje marinade
 - Osijek i Baranja
 - Borovnice
 - Maline
 - Marelice
 - Trešnje
 - Svježa srdela
 - 10 najpoznatijih europskih juha
 - Grašak
 - Motar
 - Jagode
 - Špinat
 - Moskva
 - Blagdanski kruh
 - Specijaliteti Ivanićkog kraja
 - Valentinovo
 - Banane
 - Repa
 - Nabujci
 - Novogodišnji party
 - Bakalar
 - Cimet
 - Klinčići
 - Vrganji
 - Indijske smokve
 - Kreativni ražnjići
 - Dresinzi za salate
 - Dinja
 - Poslije Uskrsa
 - Mađarska
 - Endivija
 - Roquefort
 - Hranom protiv mamurluka
 - Specijaliteti uz vina Legovina
 - Kruške
 - Vipavska dolina
 - Rajčica
 - Vodnjan
 - Voćni napici
 - Tikvice
 - Uskrs za stolom
 - Naranča
 - Blitva
 - Grejp
 - Jezik
 - Marokanska kuhinja
 - Gorj, u vrtovima Karpata
 - Mesna pečenja
 - Mandarine
 - Slovensko Posavje
 - Gastronauti na Cresu
 - Egipat
 - Daikon
 - Matovilac
 - Lešade
 - Kolačići na dar
 - Glavonošci
 - Južna Bohemia
 - Rajčica
 - Rumunjska
 - Cvjetača
 - Limun
 - Kolači s bademima
 - Breskve
 - Bosiljak
 - Kruh
 - Srijemuš
 - Rezanci
 - Turska gastronomija
 - Crveni radić
 - Kolačići na dar
 - Oslić
 - Salata od sezonskog povrća
 - Voćni napici
 - Ukrajinska kuhinja
 - Brie
 - Šangaj i okolica
 - Gorgonzola
 - Camembert
 - FIJET u Sloveniji
 - Cisterciti i specijaliteti XIII. Stoljeća
 - Lastovo
 - Večera krčkih knezova Frankopana
 - Gastroanuti na Neretvi
 - Nizozemska kuhinja
 - Egipatska kuhinja
 - Sicilijanska kuhinja II
 - Sicilijanska kuhinja I
 - Kuba
 - Dubrovačka kuhinja
 - Toskana
 - Tuniska kuhinja
 - Starorimska noć
 - Autohtona puntarska jela i Gastronauti
 - Blagodati morskog dna
 - Podolac i Gastronauti