Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti
Kotanyi

Tema tjedna: Srijemuš
Uređuje Karin Mimica, prof.

Srijemuš

Srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), nazivaju još i medvjeđi luk ili divlji češnjak.
Ova samonikla jestiva biljka bere se od ožujka do svibnja na planinskim područjima. Stabljika koja naraste do 40 cm ima jestivu lukovicu i listove. Njegov okus i miris vrlo je sličan češnjaku. Bogat je izvor vitamina C, bjelančevina i karotina.
Sadrži ljekovita svojstva, pa se preporuča osobama koji imaju problema sa povišenim krvnim tlakom, a ujedno čisti naše tijelo od štetnih bakterija.
Ukoliko se odlučite na branje srijemuša, pripazite da zabunom ne uberete drugo slično lišće (npr. đurđice), iako je zbog intenzivnog mirisa divljeg luka pogreška gotovo nemoguća.
Listove i lukovicu srijemuša koristite kao ukusan začin u salatama i juhama. Najčešće se upotrebljava svjež, budući da kuhanjem gubi svoje glavne karakteristike okus i miris.
Iz naše baze svakako probajte Proljetni njoki s divljim lukom ili medvjeđim lukom iliti srijemušem, Punjeni hljepčići s pestom od divljeg češnjakaJečam sa srijemušem, Juhu od srijemuša i Knedle od srijemuša



 - Srijemuš
 - Šparoge
 - Hren
 - Cikla
 - Brokule
 - Lazanje
 - Okusi Krškog kraja
 - Rezanci
 - Domaći gulaši
 - Pokladne slastice
 - Kako preplivati siječanj
 - Kiseli kupus
 - Jabuke u tijestu
 - Blagdanski meni
 - Unutarnje zagrijavanje
 - Svježi sir
 - Sitne slastice od oraha
 - Musaka
 - Kaki
 - Vinska jela
 - Domaće maneštre
 - Nar
 - Bundeva
 - Slatka i slana jela od kestena
 - Plovdiv
 - Sušenje voća i povrća
 - Tikvice
 - Virovitica
 - Grožđe
 - Lubenica
 - Mistični okusi Međimurja
 - Maroko
 - Svježe smokve
 - Patliđani
 - Gazpacho
 - Svježa paprika
 - Zaboravljena ljetna jela
 - Šljive
 - Riblje marinade
 - Osijek i Baranja
 - Borovnice
 - Maline
 - Marelice
 - Trešnje
 - Svježa srdela
 - 10 najpoznatijih europskih juha
 - Grašak
 - Motar
 - Jagode
 - Zaboravljena proljetna jela
 - Komorač
 - Špinat
 - Moskva
 - Blagdanski kruh
 - Specijaliteti Ivanićkog kraja
 - Valentinovo
 - Banane
 - Repa
 - Nabujci
 - Novogodišnji party
 - Bakalar
 - Cimet
 - Klinčići
 - Vrganji
 - Indijske smokve
 - Kreativni ražnjići
 - Dresinzi za salate
 - Dinja
 - Poslije Uskrsa
 - Mađarska
 - Endivija
 - Roquefort
 - Hranom protiv mamurluka
 - Specijaliteti uz vina Legovina
 - Kruške
 - Vipavska dolina
 - Rajčica
 - Vodnjan
 - Voćni napici
 - Tikvice
 - Janjetina
 - Uskrs za stolom
 - Naranča
 - Blitva
 - Grejp
 - Jezik
 - Marokanska kuhinja
 - Gorj, u vrtovima Karpata
 - Mesna pečenja
 - Mandarine
 - Slovensko Posavje
 - Gastronauti na Cresu
 - Egipat
 - Daikon
 - Matovilac
 - Lešade
 - Kolačići na dar
 - Glavonošci
 - Južna Bohemia
 - Rajčica
 - Rumunjska
 - Cvjetača
 - Limun
 - Kolači s bademima
 - Breskve
 - Bosiljak
 - Kruh
 - Srijemuš
 - Rezanci
 - Turska gastronomija
 - Crveni radić
 - Kolačići na dar
 - Oslić
 - Salata od sezonskog povrća
 - Voćni napici
 - Ukrajinska kuhinja
 - Brie
 - Šangaj i okolica
 - Gorgonzola
 - Camembert
 - FIJET u Sloveniji
 - Cisterciti i specijaliteti XIII. Stoljeća
 - Lastovo
 - Večera krčkih knezova Frankopana
 - Gastroanuti na Neretvi
 - Nizozemska kuhinja
 - Egipatska kuhinja
 - Sicilijanska kuhinja II
 - Sicilijanska kuhinja I
 - Kuba
 - Dubrovačka kuhinja
 - Toskana
 - Tuniska kuhinja
 - Starorimska noć
 - Autohtona puntarska jela i Gastronauti
 - Blagodati morskog dna
 - Podolac i Gastronauti