Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti


 


ZAGORJE, MEĐIMURJE, PODRAVINA

Uspomena na plemićke gozbe u tim krajevima reflektirala se i na današnje specijalitete, najčešće mesna jela komplicirane pripreme. Od hladnih predjela svakako treba probati meso z lodrice (meso čuvano u začinjenoj masti), sir prge, svježi kravlji sir s crvenom paprikom, domaću šunku i gusju paštetu. Od toplih predjela čuvena je štruklova juha, zagorska juha od krumpira, šunka pečena u tijestu te gorički gulaš. Za glavno jelo treba probati pečenu puricu, patku ili gusku s mlincima ili punjene heljdinom kašom, sušenu pa kuhanu svinjsku koljenicu ili krvavice s kiselim kupusom, sarme, Stubičku pisanicu, punjena teleća prsa, punjenu kokoš, kokoš s domaćim rezancima, samoborski kotlet i kotlovinu, pečenku u mrežici i kao prilog heljdinu kašu, kukuruzne zlevke ili podravski grah. Mjesta treba ostaviti i za slane i slatke štrukle, zagorsku bučnicu, štrudle s raznim nadjevima, bregovu pitu i hrvatske palačinke.
Uz jela se od bijelih vina najviše se pije graševina i rajnski rizling te chardonnay, sauvignon, pinot sivi i traminac, a od crnih vina pinot crni i portugizac. Gotovo sva navedena vina proizvodi i najambicioznija vinarija Zagorja – Vinski vrh. Županijska marka vina Pušipel proizvodi se iz sorte moslavac bijeli (šipon), a za svaki vinograd se odabire tehnologija koja daje najbolje od sorte.
U Maloj hiži kraj Čakovca uspjeli su vrhunski spojiti tradiciju i nove gastronomske trendove. U Katarini u Čakovcu interijer i ponuda prilagođeni su srednjem vijeku. Dah minulih vremena može se osjetiti i u Dvorcima Gjalski i Terboltz . Zlatne gorice kraj Varaždina, Međimurski dvori kraj Čakovca, Zelenjak u Kumrovcu, Slamnati krovovi u Stubičkim toplicama ističu se autohtonim ambijentom i širokom ponudom regionalnih specijaliteta, a Turist u Varaždinu uz varaždinske nudi internacionalne specijalitete. U Zlatnim rukama u Varaždinu njeguju kreativnu kuhinju, u Mamici u Nedelišču domaće specijalitete, a Zelendvor nudi specijalitete s lovišta kojim je okružen. Podravski specijaliteti njeguju se u Koprivnici, u Podravskoj kleti i Kralušu, a ponuda Klasa je uz lokalne specijalitete proširena jelima s koprivom.