Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti


 


SLAVONIJA I BARANJA

Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje su obilne porcije ukusna i poprilično začinjena jela. Trendovi “zdrave prehrane” nisu još zaživjeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predjelo se obično servira kulen, svježi kravlji sir posut slatkom paprikom i slavonska šunka uz razno kiselo povrće. Toplo predjelo je čobanac (ljuti jušni gulaš) ili riblji paprikaš s domaćom tjesteninom te pogačice od sala. Slijedi raznovrsna ponuda specijaliteta od riječne ribe – šarana, soma, smuđa i kečige ili mesnih specijaliteta kotlovine, roštilja i odrezaka punjenih slavonskom šunkom, sirom, gljivama, pileći paprikaš te divljač na razne načine. Kao prilog se često služi sataraš ili ajvar. Za desert treba svakako probati gužvaru, orehnjaču, makovnjaču i savijaču od svježeg kravljeg sira.
Uz hladne mesne nareske, jela od ribe i bijela mesa predlažemo suhu graševinu (Kutjevo, Đakovačka vina, Majetić), rajnski rizling (Kutjevo, Majetić) ili rizling (Đakovačka vina). Uz jela od bijela mesa s umacima preporuča se chardonnay (Zdjelarević, Kutjevo, Majetić), sauvignon (Zdjelarević, Bartolović) i traminac (Iločki podrumi, Kutjevo). Uz jela od tamnog mesa i jela od divljači pašu crna, suha frankovka (Kutjevo), pinot crni, zweigelt i syrah iz barriqua (Bartolović) te perjanica vinarije Zdjelarević Grand cuve - velika mješavina cabernet sauvignona i merloa. Vinska scena je prošle godine osvježena Zdjelarevićevom linijom mladih vina pod nazivom Klinka.
Kreativni specijaliteti bazirani na domaćim namirnicama i visoko poštivanje kulture vina, karakteriziraju restorane Zdjelarević u Brodskom Stupniku i Klub Waldinger u Osijeku. U Vinskoj kući Majetić, specijaliteti su ukomponirani sa njihovim vinima. Slavonski specijaliteti karakteriziraju Savus i Slavonski restoran u Slavonskom brodu, a Zimska luka nudi slavonsku kuhinju na novi način. Najpoznatiji restoran koji nudi roštilj je Bijelo - plavi u Osijeku, specijalitete sa janjetinom – Plavi podrum u Osijeku, a specijalitete sa slatkovodnim ribama – Kormoran u Bilju.