Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti


 


KVARNER I ISTRA

Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim receptima uz jaku zastupljenost lokalnih aromatičnih trava i začinskog bilja osnovne su značajke ove kuhinje koja se sastoji od puno malih različitih gastronomskih podregija. Istarski pršut, grobnički sir, sir od tartufa, slane srdele, marinade, namaz od bakalara (Milena), puževi, istarski pešt i salata od mekušaca samo su neka od hladnih predjela koje treba probati. Za toplo predjelo najčešće se nude razni rižoti i tjestenine s plodovima mora, maneštra od bobići, jota ili fritaja s tartufima, rigom ili šparogama. Svježa morska riba, kvarnerski škampi na razne načine, školjke iz Limskog kanala specijaliteti su koji vikendom privlače brojne susjede Talijane. Specijaliteti unutrašnjosti Istre i Kvarnerskih otoka su dimljeni ombolo i kobasice s kiselim kupusom, fuži i njoki s gulašom od divljači, zec na padelu i janjetina pod pekom. Za desert se može probati kroštule i fritule, suhe smokve i slastice od kestena. Lovranski maruni (veliki kesteni), šparoge i tartufi (Natura tartufi) iz motovunske šume su namirnice kojima su u njihovoj sezoni posvećeni posebni gastro dani. Od domaćih salata nudi se salata od matovilca, rige i radića, a i jelima se dodaje svježi mažuran, bosiljak, kadulja, matičnjak, majčina dušica, ružmarin i lovor, te uz ribu obavezno maslinovo ulje. Nekoliko istarskih maslinovih ulja (pr. Ol Istria Agrolaguna) je posljednjih godina uvršteno među najbolja svjetska maslinova ulja.
Za aperitiv preporučamo od žlahtine napravljen Brut pjenušac Nada. Uz jela od bijele ribe i bijela mesa uglavnom se pije malvazija (Franc Arman, Cattunar, Pilato), malvazija Piquentum rađena prema sur li metodi (Dimitri Brečević), malvazija Bomarchese (Degrassi), bijeli pinot (Pilato) i sivi pinot (Franc Arman), vrbnička žlahtina posebice uz janjetinu (Nada, PZ Gospoja), žlahtina Šipun (Dobrinčić) i chardonnay (Pilato). Uz tamna mesa i plavu ribu najpopularniji su teran i teran barrique (Franc Arman, Cattunar), merlot (Degrassi, Agrolaguna) i borgonja, cabernet sauvignon i cabernet (Franc Arman, Pilato) te kupaže Terre bianche (Degrassi). Uz desert se preporuča muškat ruža (Cattunar), prošek (Nada) ili neki od Darninih likera.
Ekskluzivni restorani s vrhunskom ponudom su Milan (riblji), Valsabbion (slow food) i Vela Nera (kreativna kuhinja) u Puli, Pepenero u Novigradu (molekularna kuhinja), Zigante u Livadama (specijaliteti s tartufima), Amfora (riblji, kreativna kuhinja), Bevanda (riblji) i Plavi podrum (riblji, kreativna kuhinja). Bonavia i Municipium u Rijeci i Rivica (lokalni specijaliteti, kreativna kuhinja) u Njivicama. Vrhunski kreativni specijaliteti nude se i u Villi Vulin u Puli, San Roccu u Brtonigli i Villi Annette u Rabcu. Pretežito riblji specijaliteti karakteriziraju Zlatnu školjku u Rijeci, Villu Ariston u Opatiji, Maruzzelu u Savudriji, Trošt u Vrsaru, Fantasiju u Puli, Nostroma u Rabcu, Due Frateli u Labinu, Najade u Lovranu, Domino u Dramlju i Barbat u Barbatu na Rabu. Domaći ambijent i lokalne specijalitete nude Vodnjanka u Vodnjanu, Dvi murve u Poreču, Nada na Vrbniku i Poljane na Malom Lošinju. Specijaliteti regionalne kuhinje prisutni su u Sv. Nikoli u Poreču i Kanajtu u Puntu. Lovački specijaliteti mogu se probati u restoranu Dopolavoro na Učki, Ronjgima u Ronjgima i Bitoraju u Fužinama. Slow food sezonskih namirnica prisutan je u Kukuriku u Kastvu, Le Mandraću u Voloskom i Dragi di Lovrana u Lovranskoj dragi.