Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti


 


DALMACIJA I DALMATINSKA ZAGORA

Osnovne karakteristike dalmatinske kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (izuzev peršina, češnjaka, luka i lovora), bez previše sklonosti eksperimentiranju s namirnicama i gastro novitetima. Obrok treba početi dalmatinskim pršutom (Pršutana Maran) i paškim sirom (Gligora), slanim srdelama (Lustra) i salatom od mekušaca ili ribljom marinadom, sve obavezno uz dodatak maslina koje u gotovo svakom dalmatinskom mjestu konzerviraju drugačije. Dalmacija se diči maslinovim uljima kao što su ulja Agrobrač i Marco Polo - Blato 1902. Čuvene su i sirove stonske kamenice. Nastavak je riblja juha, pašta - šuta, maneštra od janjetine i kaštradine, janjeće tripice, frigani gavuni, artičoke s graškom. Slijede riba lešo s blitvom i krumpirom, riba na gradelama, brudet od ribe, buzara od školjaka i škampi, gulaš od suhe hobotnice ili od mesnih jela govedina lešo sa salsom, pašticada, janjetina kuhana s povrćem, meso s roštilja mazano ružmarinom i maslinovim uljem i čuvena otočka janjetina s ražnja. Od slastica je najpoznatija dubrovačka rožata, starogradski paprenjak i suhe smokve. Najpoznatiji specijaliteti neretvanske i cetinske kuhinje su brodet od jegulja i žaba te buzara od riječnih rakova.
Vrhunac dalmatinske proizvodnje vina dostignut je na poluotoku Pelješcu i otoku Hvaru. Najpoznatije bijele sorte Dalmacije su pošip (Blato 1902) te debit i maraština pod drugim nazivom rukatac. Kao prijelaz dobro je probati rosé (PZ Kuna). Uz tamno meso i plavu ribu najčešće se pije plavac (PZ Dingač, Matuško, PZ Kuna, Blato 1902, Crkveno konoba), babić, vrhunski plavac, dingač (PZ Dingač, Matuško, PZ Kuna), vrhunski Ivan Dolac (Vinarija Svirče - Badel 1862) i postup (PZ Dingač, Matuško).
Ekskluzivni restorani su Gil’s i Atlas klub Nautika u Dubrovniku, Boban u Splitu, Villa Neretva (dalmatinska i neretvanska kuhinja) u Metkoviću i Zlatna ribica (riblji) u Brodarici kraj Šibenika. Pretežito riblji specijaliteti karakteriziraju Zlatne školjke u Skradinu, Niku i Fošu u Zadru, Kapetanovu kuću uz uzgajalište školjaka u Stonu i Orhan u Dubrovniku. Specijalitete u domaćoj atmosferi možete probati Kod Mije u Lokvi Rogoznici, kod Duje u Splitu, Kominu u Dubrovniku te u Eremitažu u Starom gradu na Hvaru. Tradicionalni recepti su naglašeni u 4. Ferala u Starigradu Paklenici, u restoranima Bota Šare u Splitu i Bota Šare u Stonu te Raguzi 2 u Dubrovniku. U novaljskom Boškincu nude slow food sezonskih specijaliteta, a u Gradskoj vijećnici u Šibeniku kreativnu kuhinju inspiriranu tradicijom. U Čaporicama u Trilju možete uživati u sinjskim, a u Kaštil Slanici u Omišu u cetinskim specijalitetima.