OBORITA RIBA U ŠKROVADI (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1 kg oborite ribe (orada, škarpina, lubin, zubatac….)
1 kg krumpira
500 g luka
2-3 srednje velike rajčice
2-3 mrkve
1 zelena ili crvena paprika (sve povrće izrezati na tanke, okrugle ploške)
1 vezica sitno sjeckanog peršina
3-4 režnja češnjaka
3-4 lovorova lista i malo ružmarina
soi, papar i vegeta po želji
1 dl kvalitetnog bijelog vina
1 dl prošeka
5 cl bijelog Porta
3 dl maslinova ulja

Upute za pripremanje:

U škrovadu posložimo isječeni krumpir i ostalo povrće. Začinimo ga po želji, dodamo maslinovo ulje, te položimo posoljenu i po sredini leđa razrezanu ribu. Pečemo u pećnici otprilike sat vremena na temperaturi od 180-200°C. Nekoliko minuta prije kraja pečenja, povrće zalijemo bijelim vinom i prošekom, a na kraju ribu zalijemo bijelim Portom.