NABUJAK OD RAJČICE (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

za 4-6 osoba:
1 kg zrelih rajčica
150 g brašna
100 g maslaca
4 jaja
1/2 žličice šećera
lovorov list
3/4 litre mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
papar u zrnu
sol

Upute za pripremanje:

Operite rajčice, uronite ih na trenutak u kipuću vodu, ogulite kožicu i propasirajte. Dodajte lovorov list i šećer. Pirjajte umak dok sva tekućina ne ishlapi, uz neprestano miješanje.
Pripremite bešamel umak: rastopite maslac (osam komadića veličine oraha), dodajte brašno i pustite da lagano zažuti, posolite, popaprite i polako dodajte kipuće mlijeko. Neka kipi nekoliko minuta, pa onda dodajte gust umak od rajčice, iz kojeg izvadite lovorov list.
Uklonite s vatre i dodajte jedan po jedan žumanjak, čvrsto miješajući odozdol prema gore.
Maslacem namažite jedan ili dva oblika za nabujak (ovisno o veličini) i lagano pobrašnite dno i stjenke.
U oblik stavite smjesu do jednog centimetara ispod ruba, izravnajte površinu i stavite peći u već zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 40 minuta, postupno povisujući temperaturu.
Kad je pečen, nabujak mora biti napuhan i viriti preko ruba oblika otprilike dva centimetra.