COCTAIL OD ŠKAMPI (Predjelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

0,8 kg svježih škampi
0,2 kg kiselih jabuka
0,1 kg gljiva (šampinjona)
0,15 zelene salate
1 tvrdo kuhano jaje
0,4 l majoneze
4 masline
0,1 kg limuna
0,03 l konjaka
0,1 l suhog bijelog vina
kečap
bijeli papar

Upute za pripremanje:

Škampe poširamo u slanoj kipućoj vodi, ogulimo, ohladimo i ocijedimo. Kiselu jabuku očistimo od kore i isjeckamo na tanke listiće, poškropimo sokom od limuna, dodamo joj par listića blanširanih šampinjona, bijeli papar i malo majoneze. Dva lista zelene salate operemo i izrežemo na tanke rezance. Odaberemo lijepu čašu na stalak, na dno stavimo izrezanu salatu, smjesu od jabuka i gljiva i na to složimo čiste repove od škampa. Prelijemo roza umakom (majoneza, bijelo vino, konjak, sok od limuna i malo kečapa).
Garniramo srcem zelene salate, kriškama limuna, maslinama i isjeckanim tvrdo kuhanim jajem (posebno žuto i bijelo).
Uz coctail od škampi preporučamo Mladinin Pinot sivi ili chardonnay - vino nježne, žućkaste boje, otmjenog i opojnog mirisa, voćnog karaktera. Okus mu je vrlo suptilan, gotovo delikatan, pruža osjećaj ugode što ga čini ljupkim, svježim i lepršavim. Servira se na 10-12°C.