SVIJETLI TEMELJNI UMAK (VELOUTE) (Umak)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

3 kg telećih kosti
4-5 l vode
1 vezica zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak)
2 glavice luka
1 žlica papra u zrnu
1 list lovora
250 g maslaca
margarina
5 žlica brašna
sol

Upute za pripremanje:

Kosti dobro operite, zelen i luk očistite, pa sve zajedno stavite u veliki lonac, nalijte vodu i dodajte lovor, papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata. Kada je juha kuhana, procijedite je kroz cjedilo preko kojeg ste stavili gazu. Od maslaca ili margarina i brašna pripremite laganu bijelu zapršku, ulijte je u juhu i promiješajte pjenjačom. Nastavite s kuhanjem na tihoj vatri još 20 minuta. Svijetli temeljni umak poslužuje se uz teleće meso, perad i povrće.