KREMA OD GROŽĐICA I JABUKA (Desert)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

500 g oguljenih jabuka, narezanih na kockice
2 žlice limunova soka
25 g grožđica
6 dl slatkog vrhnja
1 komadić cimeta
3 žumanjka
50 g šećera u prahu
4 žlice smeđeg šećera

Upute za pripremanje:

U posudu staviti jabuke, limunov sok i 4 žlice vode. Poklopiti i staviti na laganu vatru. Kuhati, miješajući 20 minuta. Dodati grožđice koje su prethodno namočene u vodi. Staviti da prokuha 4 i pol dl vrhnja i komadić cimeta. Poklopiti i pustiti da odstoji 10 minuta, zatim izvaditi cimet. Umutiti žumanjke sa šećerom dok posve ne posvijetle. Preostalo vrhnje istući u tvrdi snijeg. Sve to dodati rashlađenom vrhnju i staviti kuhati, uz stalno miješanje na vatri srednje jačine 15 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Mješavinu jabuka i grožđica raspodijeliti u 6 porculanskih zdjelica. U svaku zdjelicu rasporediti pripremljenu kremu i pustiti da se ohladi. Odozgo posuti smeđim šećerom. Zatim staviti na 2-3 minute u zagrijanu pećnicu da se šećer karamelizira. Pustiti da se ohladi, a zatim staviti u hladnjak na jedan sat.