JEZIK U ŽELEU OD VINA (Predjelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

800 g sušenog kuhanog jezika
1 l želea (aspika) od vina
300 g mrkve
200 g šparoga
150 g kiselih krastavaca
200 g crvene kuhane paprike
1 vezica rotkvice
100 g mariniranih gljiva
sol
papar
lovor
vezica peršina

Upute za pripremanje:

U vatrostalnu zdjelu naliti sloj želea od vina, 1 cm debljine i staviti u hladnjak da se skruti. Jezik izrezati na ploške, mrkvu na štapiće, a papriku, krastavce i gljive također na pogodne ploške. U vatrostalnu, ohlađenu zdjelu, nalivenu želeom, slagati određenim redom jednako narezane ploške jezika i povrća. Zaliti želeom od vina i staviti u hladnjak na temperaturu +1ºC da se hladi tri sata. Prije posluživanja uroniti zdjelu u kipuću vodu, istresti na pliticu i ukrasiti kiticama peršina, rotkvicama i ploškama kiselih krastavaca. Poslužiti uz to umak od vrhnja s hrenom.