KROSTATA OD JABUKA (Desert)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

prhko tijesto
4 jabuke
50 g šećera
4 ili 5 piškota
slatki liker
1 jaje
4 žlice želatine od marelica

Upute za pripremanje:

Oguliti jabuke, ukloniti sredinu, izrezati na tanje kriške, staviti ih u zdjelu, posuti polovicom količine šećera i likerom. Razvući tijesto u koru, koja treba biti nekoliko centimetara veća nego cijeli lim za krostate. Tijesto malo izbosti vilicom i posuti zdrobljenim suhim piškotima Poslagati jabuke na tijesto, jednu pokraj druge, u krug. Posuti jabuke ostatkom šećera. Presaviti tijesto koje prelazi preko rubova lima prema unutarnjem dijelu kolača, pa šiljatim nožem urezati šare. Na kraju premazati tijesto umućenim jajetom. Staviti kolač u vruću pećnicu na 180ºC oko 40 minuta. Kad dobro porumeni, izvaditi kolač iz pećnice, staviti ga na tanjur i preliti zagrijanom želatinom od marelica razrijeđenom žlicom likera i zagrijanom na vatri.